sâmbătă

20 aprilie, 2024

1 iulie, 2019

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii nici la a treia încercare să valideze  concursului pentru numirea Adinei Florea ca procuror-șef al Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție (SIIJ).

Ședinta de luni dimineață a fost suspendată din lipsă de cvorum, la fel precum și celelate două ședințe.

Șapte membri ai CSM (Anamaria Chiș, Mihai Bălan, Bogdan Mateescu, Cristian Ban, Florin Deac, Tatiana Toader, dar și Nicolae Solomon, vicepreședinte al Consiliului), nu au participat la ședințe în semn de protest, iar alții membri ai plenului au lipsit din varii motive.


Plenul are 19 membri, iar pentru cvorum este nevoie ca cel puțin 15 dintre să fie prezenți.

Adina Florea a câștigat luna aceasta concursul pentru funcția de procuror-șef al SIIJ, post eliberat după ce Gheorghe Stan a fost numit de PSD judecător la CCR, dar numirea nu poate fi validată, în aceste condiții.

Cei șapte magistrați care au refuzat să intre în plen cer organizarea unei dezbateri publice asupra activităţii Secţiei întrucât Comisia de la Veneția și GRECO recomandă autorităților române desființarea acestei Secții, considerându-o un instrument suplimentar pentru intimidarea și exercitarea unor presiuni asupra judecătorilor și procurorilor.

În aceste condiții, înainte de a numi un nou procuror-șef la SIIJ, spun cei șapte, trebuie clarificat dacă SIIJ va mai exista.


Pozișiei lor li s-a alăturat și președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, Cristina Tarcea, care a declarat înainte de a intra la CSM că sunt necesare ”discuții serioase” referitoare la existența SIIJ:

România este membră a UE și așa cum a ținut cont în etapa preaderării de toate recomandările și toată legislația europeană, ar trebui să procedeze în continuare la fel.  Să vedem raportul GRECO, iar dacă există o asemenea recomandare cred că trebuie să purtăm discuții serioase și sincere cu privire la acest aspect.

Ministrul Birchall, despre conflictul cu Lia Savonea: Nu înțeleg tonalitatea asta de agresivitate

Ministrul Justiției, Ana Birchall, a spus luni, după ce ședința CSM a fost suspendată, că există tensiuni mai vechi în Consiliu și acestea se agravează:

În realitate, aceste tensiuni există de mai multă vreme și se agravează. Fac apel la președintele CSM de a încerca să găsească un consens și să ieșim din acest impas. În rest nu am ce să comentez, i-am asigurat că ministrul justiției va fi un partener de dialog.

Întrebată dacă există tensiuni între ea și președintele CSM, Birchall a comentat:

Vreau să vă spun că nu înțeleg tonalitatea asta de agresivitate. Eu sunt dispusă să las tot ce a fost în trecut, i-am spus că pentru mine colaborarea instituțională este normală, firească, dar agresivitatea sau a se spune altceva decât este în realitate nu am de gând să tolerez. 

Ministrul a fost acuzată de Lia Savonea că boicotează ședințele CSM, deoarece Birchall s-a aflat de câteva ori în situația de a nu participa la discuțiile din CSM pentru că trebuia să meargă la ședința de Guvern.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: