joi

18 aprilie, 2024

27 aprilie, 2016

motiune-urne_bile_parlament-uslonline.ro_Comitetul Executiv al PSD a decis miercuri excluderea lui Valeriu Zgonea din partid. Efect al acestei decizii, Zgonea urmează să piardă și președinția Camerei Deputaților.

Decizia formală va fi adoptată de PSD după Paști, fiind anticipată miercuri de președintele Liviu Dragnea, care a declarat după ședința Cex: ” În ceea ce privește președinția Camerei, vom lua o decizie politică după Paști cine va fi înlocuitorul lui Valeriu Zgonea. Urmează câteva proceduri parlamentare”.

Poziție considerată a fi a treia în statul român, președinția Camerei Deputaților i-a revenit lui Valeriu Zgonea începând cu data de 3 iulie 2012. Succesor al Robertei Anastase, Valeriu Zgonea.


În PSD se vorbește deja de posibilitatea ca fostul premier Victor Ponta să preia acestă demnitate, dar șansele sunt minime- surse politice afirmă că președintele Iohannis și PNL vor face presiuni ca PSD să nu poată avea majoritatea necesară unei astfel de investiri.

Cum Liviu Dragnea nu are foarte multe alternative, foarte probabil se va orienta pentru promovarea actualului lider de grup, Florin Pâslaru.

Procedura actuală de revocare a președintelui Camerei Deputaților este conținută de regulamentul acestei camere și prevede:

Art. 27 (1) Propunerea de revocare a preşedintelui Camerei Deputaţilor se depune la Biroul permanent, care verifică îndeplinirea condiţiilor prevăzute la art. 26, şi introduce în proiectul ordinii de zi a următoarei şedinţe a Camerei Deputaţilor propunerea de revocare. În cadrul dezbaterii asupra propunerii de revocare vor lua cuvântul liderul de grup care a cerut revocarea şi, la cerere, câte un reprezentant al celorlalte grupuri parlamentare şi preşedintele Camerei Deputaţilor.


(2) Preşedintele Camerei Deputaţilor căruia i s-a cerut revocarea nu poate conduce şedinţa Biroului permanent sau cea a plenului în care se discută revocarea sa. El va fi înlocuit prin votul Biroului permanent al Camerei Deputaţilor de unul dintre vicepreşedinţi.

(3) Dacă propunerea de revocare este aprobată de plenul Camerei Deputaţilor, se organizează alegerea unui nou preşedinte, în conformitate cu prevederile art. 22.

Condițiile la care face referire alin 1 al art 27 sunt:

Art. 26
Preşedintele Camerei Deputaţilor poate fi revocat înainte de expirarea mandatului, cu votul majorităţii deputaţilor prezenţi, cu asigurarea cvorumului legal. Votul este secret şi se exprimă prin bile. Propunerea de revocare se face în scris de către liderul grupului parlamentar căruia îi aparţine preşedintele.

Procedura de alegere a unui nou președinte este conținută de Art. 22

(1) Preşedintele Camerei Deputaţilor este ales pe durata mandatului Camerei, prin vot secret, cu buletine de vot pe care sunt înscrise, în ordine alfabetică, numele şi prenumele tuturor candidaţilor propuşi de grupurile parlamentare. Fiecare grup parlamentar poate face o singură propunere.

(2) Este declarat ales preşedinte al Camerei Deputaţilor candidatul care a întrunit votul majorităţii deputaţilor prezenţi, cu condiţia respectării cvorumului legal.

(3) Dacă niciun candidat nu a întrunit votul majorităţii deputaţilor prezenţi, se organizează un nou tur de scrutin, la care participă cei doi candidaţi care au obţinut numărul cel mai mare de voturi.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: