sâmbătă

2 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

15 ianuarie, 2022

Valeriu Gheorghiță, conferința săptămânală privind vaccinarea

Deocamdată este prematur să se ia în calcul ipoteza unei vaccinări cu doza a patra în România, potrivit coordonatorului campaniei naționale de vaccinare anti-Covid, Valeriu Gheorghiță.

De asemenea, în momentul de față, perspectiva unei vaccinări periodice anti-COVID este neviabilă, în opinia oficialului.

„Eu nu cred că vom merge mai departe cu o doză de booster efectuată la intervale de timp și în niciun caz nu cred că vom mai vorbi de o vaccinare în masă a populației, ci de o vaccinare adresată acelor categorii de persoane vulnerabile care generează acele cazuri grave care ajung în spital”, a declarat Valeriu Gheorghiță, Digi24.


„Dar oamenii trebuie să înțeleagă în momentul de față un mesaj important: vaccinurile actuale sunt eficiente, inclusiv pentru varianta Omicron, dacă ne uităm la acele obiective importante care ne interesează din punct de vedere medical și al riscului individual – riscul de a face o formă gravă, riscul de a ajunge în spital în terapie intensivă și riscul de deces. Chiar și după o primă schemă de vaccinare se păstrează o eficiență față de spitalizare undeva la 50-55 la sută. Această eficiență crește la 90 la sută după administrarea dozei booster. Din acest motiv e important să facem doza booster, dar nu cred că vom intra în această logică de a administra periodic doze de booster și aș vrea să liniștesc populația din acest punct de vedere, dacă are această preocupare”, a spus Valeriu Gheorghiță.

Inclusiv în Israel, unde s-a discutat despre această doză a patra, până la urmă nu a fost o recomandare unanim acceptată și doza a patra se adresează doar persoanelor vulnerabile de peste 60 de ani, a mai spus președintele CNCAV.

Strategia de vaccinare se va modifica

„Eu cred că toată strategia de vaccinare, la nivel mondial, se va schimba în perioada următoare”, spune coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID.

El a explicat că sunt luate în calcul două abordări:

  • Pe de o parte, să se dezvolte un vaccin multivalent, adică unul care va conține proteine sau antigene pentru toate variantele virale circulante, în aceeași doză, tocmai pentru a avea o acoperire mai bună pentru toate variantele.
  • Cealaltă posibilitate este un vaccin care să acopere toate potențialele variante care vor circula – un vaccin cu o acoperire foarte largă, care se bazează pe întreg virionul (virusul), care are mai multe tipuri de proteine, astfel încât nu va mai ținti numai proteina Spike, proteina de suprafață.

„În momentul de față se desfășoară aceste cercetări și probabil că în funcție de evoluția epidemiologică și de ce tipuri de variante vor mai circula se vor lua astfel de decizii”, a spus Valeriu Gheorghiță.

Abordarea se va schimba total când va exista un vaccin ce va opri infectarea și transmiterea

Viitorul vaccinării anti-COVID va depinde de o variantă virală care va circula la un moment dat, pentru că este evident că Omicron nu va fi singura variantă de îngrijorare din această pandemie, a mai spus Valeriu Gheorghiță.

„Depinde foarte mult dacă vom avea acces la un vaccin care să prevină într-o măsură mult mai mare infectarea – adică dacă eu mă vaccinez și am o șansă foarte mare să nu mai fac deloc infecția și s-o transmit mai departe, atunci este evident, se schimbă abordarea”, a menționat dr. Gheorghiță.

În acest caz, dacă vom avea acces la vaccinuri care să blocheze infecția, se va întâmpla ca în bolile eruptive ale copilăriei – varicelă, variolă – unde vaccinarea împiedică într-o măsură foarte mare infecția și implicit transmiterea, a arătat coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID.

Deocamdată însă, cu actuala generație de vaccinuri, la persoanele deja vaccinate, care au și doza de booster sau care au trecut și prin boală, protecția față de obiectivele foarte importante – forme grave, spitalizări, terapie intensivă și decese – rămâne suficient de ridicată, a subliniat el.

Omicron va duce la duce la apariția unei noi tulpini

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

„Ce anticipez eu în viitor din punct de vedere epidemiologic: principalul risc legat de varianta Omicron este cel al numărului foarte mare de cazuri. Or, când ai un număr foarte mare de infectări și virusul se înmulțește foarte mult și va evolua și atunci există un risc mare să sufere mutații în continuare și să ne trezim iarăși peste câteva luni cu o nouă variantă virală, care vom vedea cum se va comporta”, atrage atenția Valeriu Gheorghiță.

„Au fost foarte multe discuţii că e foarte bine să lăsăm această variantă Omicron să se răspândească în momentul acesta pentru că nu e atât de agresivă şi în felul acesta se poate obţine imunizarea naturală a populaţiei. Nu este o abordare corectă, pentru că nu facem decât să facilităm acumularea de noi mutaţii şi creştem şansa virusului să muteze şi să genereze alte variante care s-ar putea să fie cu probleme mult mai mari şi vom pierde acest potenţial legat de o virulenţă mai scăzută”, a punctat coordonatorul campaniei naționale de vaccinare.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: