joi

25 aprilie, 2024

13 aprilie, 2021

Peste 2,3 milioane de persoane au fost vaccinate anti-Covid în România, cu cel puțin o doză, iar alte 505.000 de persoane se află pe lista de aşteptare pentru imunizare, a anunțat marți preşedintele Comitetului naţional pentru coordonarea vaccinării anti-COVID, Valeriu Gheorghiţă, în conferința săptămânală pe acest subiect.

Municipiul Bucureşti rămâne pe primul loc în ceea ce priveşte judeţele cu cele mai multe persoane aflate pe listele de aşteptare – 122.000.

Urmează municipiul Cluj Napoca, unde sunt peste 52.000 de persoane pe lista de aşteptare pentru vaccinare, Prahova – peste 26.000, Mureş – peste 21.000, Braşov – peste 20.000, în Ilfov – peste 20.000.


„Începând cu data de 15 martie au fost notificate, până la acest moment, peste 1.016.000 de persoane şi s-au efectuat 633.753 de programări noi în centrele de vaccinare. (…) În ultimele 24 de ore s-au înscris pe lista de aşteptare peste 45.400 de persoane noi, au fost notificate 112.000 de persoane şi s-au efectuat 82.881 de programări „, a precizat şeful CNCAV.

Vaccinare cu AstraZeneca, fără programare, în centrele cu locuri libere

Persoanele care doresc să se vaccineze cu AstraZeneca o pot face și direct, fără programare, ci prezentându-se la centrele fără listă de așteptare, a mai declarat marți preşedintele CNCAV.

„Ieri, la propunerea, dacă vreţi, a coordonatorilor din anumite centre de vaccinare cu vaccin de la compania AstraZeneca, erau persoane care se prezentau în mod direct pentru a întreba dacă se pot vaccina, centre în care nu erau toate locurile ocupate şi atunci, desigur, că am analizat această posibilitate de a permite vaccinarea celor care se prezintă direct într-un centru de vaccinare, care nu au programare în platformă, şi, desigur, pentru centrele de vaccinare cu AstraZeneca în care nu sunt ocupate toate locurile, în care nu avem liste de aşteptare, se pot prezenta direct persoanele pentru vaccinare, având, desigur, asupra lor cartea de identitate. E important să fie cu stare de sănătate bună. Se respectă toate procedurile şi instrucţiunile emise de CNCAV în ceea ce priveşte activitatea de vaccinare”, a declarat Valeriu Gheorghiţă.

Aceste persoane vor fi înregistrate în baza de date și vor primi adeverința de vaccinare după administrarea rapelului.

Vaccinul Johnson&Johnson, folosit pentru imunizarea deținuților. SUA ar putea suspenda administrarea acestui ser


Vaccinul de la Johnson&Johnson, care se administrează într-o singură doză, va fi utilizat și pentru imunizarea persoanelor private de libertate. Pentru aceștia se vor folosi și alte seruri, în funcție de disponibilități.

Miercuri va sosi în România prima tranșă de 60.000 de doze de vaccin de la Johnson&Johnson, dar Valeriu Gheorghiță a declarat că se așteaptă precizări de la Agenţia Europeană a Medicamentului cu privire la legătura dintre acest ser şi evenimente trombotice post-imunizare. „Am văzut această recomandare în cursul zilei de astăzi. Aşteptăm, pe bună dreptate, o precizare de la Agenţia Europeană a Medicamentului şi dacă va fi nevoie să nu demarăm încă utilizarea acestui tip de vaccin putem să facem acest lucru, avem capacitatea de stocare, nu ne forţează nimeni să începem atâta timp cât nu avem suficiente date de siguranţă”, a declarat Valeriu Gheorghiţă.

Statele Unite intenționează întreruperea administrării vaccinului Johnson & Johnson, pe fondul îngrijorărilor cu privire la apariția cheagurilor de sânge la câteva persoane vaccinate, relatează NYT.

Șase femei care au fost imunizate cu vaccinul Johnson & Johnson au dezvoltat cheaguri de sânge, scrie NYT, care notează că este vorba de un efect advers foarte rar. Până acum, peste șapte milioane de americani au fost imunizați cu acest vaccin ce se administrează într-o singură doză.

„Frecvenţa acestor cazuri de evenimente trombotice pare a fi de circa 1 la un milion, deci oricum vorbim de o frecvenţă extrem de rară, însă atât timp cât a fost această recomandare a unei agenţii de reglementare, cu siguranţă şi Agenţia Europeană a Medicamentului va face precizări suplimentare şi recomandări în acest sens”, a explicat și Valeriu Gheorghiță.

Săptămâna trecută, Agenția Europeană a Medicamentului anunța că a început să examineze rapoarte legate de cazuri de sângerări la persoane cărora le-a fost administrat vaccinul produs de Johnson & Johnson.

EMA monitorizează și trombozele foarte rare produse de vaccinul AstraZeneca.

(Citiți și: „EMA – poziție oficială: Beneficiile vaccinului AstraZeneca sunt mai mari decât riscurile, cazurile de tromboză sunt foarte rare”)

 

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: