vineri

12 iulie, 2024

7 aprilie, 2021

Beneficiile vaccinului AstraZeneca în prevenirea Covid-19 depășesc riscurile, nu sunt recomandate măsuri speciale pentru reducerea riscurilor, iar cazurile de tromboză a sinusurilor și a venelor cerebrale (CVST) ar trebui menționate la posibile efecte secundare rare ale acestui ser, a declarat miercuri șefa Agenției Europene a Medicamentelor (EMA), Emer Cooke, într-o conferință de presă.

„Comitetul pentru siguranță (PRAC) a confirmat că beneficiile AstraZeneca în prevenirea COVID-19 depășesc riscurile și efectele adverse. (…)
Acest vaccin s-a dovedit foarte eficient, vaccinarea este extrem de importantă și trebuie să folosim vaccinurile pentru a combate efectele devastatoare ale pandemiei”, a spus directorul EMA.

Experții EMA care au analizat cazuistica existentă au concluzionat că trombozele ar trebui catalogate ca efecte secundare ale vaccinului, deși sunt extrem de rare și încă nu se cunoaște exact legătura dintre vaccinarea cu serurile AstraZeneca și CVST.


„Datele prezente nu ne-au oferit o cauză precisă pentru apariția acestor cheaguri de sânge. Poate fi vorba despre un răspuns imun. Comitetul de siguranță nu recomandă măsuri specifice”, au declarat oficialii EMA.

Agenția Europeană pentru Medicamente menționează că oamenii trebuie să știe că pot apărea efecte adverse la două săptămâni de la vaccinare.

Specialiștii cred că fenomenul CVST este similar cu unul care apare rar după folosirea unui medicament numit heparină, numit trombocitopenie indusă de heparină (HIT). În HIT, medicamentul provoacă sistemul imunitar să producă anticorpi care activează trombocitele şi care determină coagularea sângelui.

Conferința EMA a fost organizată după o nouă analiză a datelor privind cazurile rare de tromboză puse în legătură cu vaccinul anti-Covid dezvoltat de Universitatea Oxford și compania AstraZeneca și declarațiile unui oficial al Agenției, Marco Cavaleri, care a declarat marți, pentru Il Messaggero, că, ”în opinia” sa, “este clar că există o legătură cu vaccinul”.


Marco Cavaleri, coordonatorul strategiei pentru vaccinuri din cadrul EMA a explicat că statistica este ilustrativă, dar nu există și explicația științifică a mecanismului ce produce cazurile de CVST: “Încercăm să obţinem un tablou complet despre ceea ce se întâmplă, să definim într-o manieră precisă acest sindrom provocat de vaccin (…) În rândul persoanelor vaccinate (cu serul AstraZeneca, n.red.), există un număr de cazuri de tromboze cerebrale la persoanele tinere, care este superior faţă de ceea ce ne aşteptam. Trebuie să spunem acest lucru”.

De mai multe săptămâni, în lume au apărut anumite suspiciuni legate de posibile efecte secundare grave, dar rare, după ce medicii au observat la persoane vaccinate cu serul AstraZeneca cazuri de tromboze atipice.

 

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: