8 iunie, 2017

Valentin Lazea, economistul șef al BNR

Un număr mare de firme au capitaluri negative, devenind nebancabile, pentru că legislaţia română este tolerantă cu indisciplina financiară şi face „mai interesant pentru deţinătorul unei firme să o împrumute, decât să vină cu capital” şi „în caz de faliment sau de închidere a firmei, poate veni la masa credală drept creditor”, potrivit lui Valentin Lazea, economist şef în cadrul Băncii Naţionale a României (BNR), citat de Agerpres.

Avem o problemă majoră de legislaţie care nu ştiu cât de mult se doreşte a fi rezolvată (…) La noi este tolerată indisciplina financiară şi un număr enorm de mare de firme au capitaluri negative, prin aceasta, ele devenind nebancabile. (…) De ce? Aici intervin lacunele din legislaţie care fac mai interesant pentru deţinătorul unei firme să o împrumute, decât să vină cu capital. Prin împrumuturi poate să îşi deducă fiscal şi uite aşa ajunge să mănânce din capitalul firmei. De ce face mai degrabă împrumut decât să o capitalizeze? În caz de faliment sau de închidere a firmei, poate veni la masa credală drept creditor”, a declarat Valentin Lazea.

Aproape jumătate din firmele românești active (268.000) au capital propriu negativ, deci sunt nebancabile, potrivit celui mai recent raport privind stabilitatea financiară al Băncii Naţionale a României (BNR).


Pe de altă parte, Raportul BNR sesizează și faptul că băncile preferă să câștige din diferențele mari dintre dobânda la credite și dobând la depozite, marjele de dobândă din România fiind printre cele mai ridicate din Europa, deși au scăzut.

De asemeni, oficialul BNR a atras atenţia asupra faptului că fenomenul creditării de către antreprenori a propriilor firme este încurajat de uşurinţa cu care firmele pot recurge la procedura insolvenţei.

„România este pe locul al doilea, după Serbia, în rest în toate ţările (din regiune, n.r.) se intră mai greu în insolvenţă. Legea insolvenţei a fost făcută de nişte avocaţi practicieni în insolvenţă care au făcut în aşa manieră încât este foarte uşor să se intre în insolvenţă. Este rău, pentru că grupurile de interese care controlează firmele pot foarte uşor să declanşeze insolvenţa, lăsând băncile şi ceilalţi creditori în pagubă”, a mai spus economistul şef al BNR, joi, în cadrul conferinţei „Lecţii învăţate…”, organizată de Oxygen Events.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: