19 februarie, 2021

Sindicatul Solidaritatea Hunedoara de la Termocentrala Mintia a înaintat, vineri, o sesizare către Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), guvern şi Avocatul Poporului, în condiţiile în care producătorul de energie s-a oprit, pentru a patra oară în ultimele şase luni, din cauză că nu mai are cărbune.

În Valea Jiului s-a oprit producția de cărbune a Complexului Energetic Hunedoara, din care face parte și termocentrala Mintia, după ce aproximativ 100 de  mineri de la  mina Livezeni s-au blocat în subteran din cauza întîrzieriii plății salariilor,  în 17 februarie.

Apoi minerii din celelalte exploatări ale CE Hunedoara s-au solidarizat cu ortacii lor de la Livezeni, dar absența carbunelui furnizat termocentralei Mintia -Deva a determinat oprirea acesteia și stoparea furnizării de agent termic în mare parte din Deva.

O insolvență perpetuă


CE Hunedoara se află în procedură de insolvență, iar Cristian Roșu, administratorul special al companiei (una dintre cele mai mari datornice din România), și-a dat demisia după ce a negociat cu ministrul Energiei, Virgil Popescu, plata salariilor minerilor.

„Nu ştiu dacă vor putea fi achitate luni, 22 februarie, dar în niciun caz vineri, cum s-a stabilit, pe 26 februarie. Încercăm un pic mai repede, dar nu pot spune o dată exactă acum. Avem garanţia sută la sută că salariile se vor plăti săptămâna viitoare. Inclusiv premierul României a confirmat că vom primi salariile integral”, a declarat Cristian Roşu, pentru Agerpres.

Cristian Roşu a mai spus că pentru a detensiona situaţia din Valea Jiului şi-a înaintat demisia din funcţie. El a explicat că actul a rămas depus la Ministerul Energiei, fără să fie pus încă în aplicare, deoarece s-ar fi întârziat procedurile prin care se vor putea plăti salariile minerilor.

Anul trecut, CE Hunedoara era înregistrată cu datorii totale de circa 6 miliarde de lei, din care aproape jumătate sunt față de Administrația Fondului de Mediu, peste 1.7 miliarde de lei față de ANAF și aproape 1,4 miliarde de lei față de Hidroelectrica.


În august anul trecut, ministrul Virgilm Popescu spunea că, până în septembrie, CE Hunedoara se va diviza până în septembrie în două entităţi care vor include câte o termocentrală. Termocentralei Mintia i se pregătea transferul de proprietate la autoritățile locale din Deva.

(Citiți și: „Complexul Energetic Hunedoara va fi divizat, termocentrala Mintia preluată de autoritățile locale”)

Totuși, procesul de divizare nu se desfășoară potrivit așteptărilor ministrului Virgil Popescu, al Economiei anul trecut și al Energiei în prezent.

Procesul de divizare este complicat și de procedura de infringement declanșată de Comisia Europeană pentru nerespectarea Directivei europene privind emisiile industriale.

Comisia Europeană a dat, în iulie anul trecut, un răgaz de trei luni, pentru ca două dintre grupurile energetice ale termocentralei Mintia Deva a CEH să intre în conformitate.

În prezent CE Hunedoara, succesoare a fostei Companii naționale a huilei și a tuturor celorlalte încercări de a masca problemele convertirii industriei cărbunelui, este a treia cea mai mare datornică a Romîniei, cu arierate de 1,89 miliarde de lei.

(Citiți și: „DOCUMENT / Marile companii de stat profitabile nu pot compensa pierderile de miliarde ale celorlalte peste 800 – analiză Consiliul Fiscal”)

Cele mai recente vești din Valea Jiului spun că minerii care s-au blocat în subteranul exploatării de cărbune Livezeni, nemulţumiţi de plata cu întârziere a salariilor, au încheiat protestul vineri seara, după ce au aflat rezultatul negocierilor purtate în cursul zilei la Bucureşti, când li s-au dat asigurări că drepturile băneşti vor fi achitate săptămâna viitoare, mai devreme de data de 26 februarie.

„Au ieşit la suprafaţă şi s-au îndreptat spre casele lor. Au rămas doar angajaţii care asigură inspecţiile pentru siguranţa locurilor de muncă, pentru măsurarea noxelor din subteran, pentru evacuarea apelor. Sunt 16 persoane care asigură siguranţa locurilor de muncă”, a declarat directorul EM Livezeni, Sebastian Durbacă, pentru Agerpres.

Activitatea de producţie a minei a urma să fie reluată luni dimineaţa, la schimbul întâi.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: