luni

4 martie, 2024

8 februarie, 2022

După mai mult de cinci ore de discuții cu președintele rus Vladimir Putin la Moscova, nu exista nicio îndoială că Emmanuel Macron a intrat în bârlogul ursului grizzly – și a fost sfârtecat, scrie publicația Politico.

Cu peste 100.000 de soldați ruși și arme grele strânse la granița cu Ucraina, președintele francez și consilierii săi au insistat că, din rândul liderilor occidentali, Macron se bucură de o poziție unică de a-l convinge pe Putin să urmeze calea detensionării.

În schimb, Putin a ales calea sfidării, declarând că peninsula Crimeea este parte a Rusiei și că dacă Ucraina ar intra în NATO, țările europene ar fi ”automat” în război cu Rusia. Arătând cu degetul în aer la un reporter francez, el a spus că ”Rusia este o superputere militară și o superputere nucleară” și a avertizat că ”nu vor exista câștigători și veți fi atrași în acest conflict împotriva voinței voastre”.


Putin a luat în derâdere afirmațiile repetate ale liderilor occidentali conform cărora NATO este o ”alianță defensivă”, invocând operațiunile din Serbia, Afganistan, Siria și Libia ca dovadă a contrariului. El și-a repetat afirmația că Revoluția de la Maidan din 2014 a fost o ”lovitură de stat”.

Putin a acuzat guvernul ucrainean că a încercat să rezolve războiul separatist din estul Ucrainei prin ”mijloace militare” și a insultat Kievul, oferindu-se să acorde azil politic fostului președinte ucrainean Petro Poroșenko, care a fost acuzat de trădare în legătură cu vânzări de cărbune despre care procurorii spun că ar fi ajutat la finanțarea separatiștilor susținuți de ruși.

La un moment dat, insistând că guvernul ucrainean ar trebui să fie forțat să pună în aplicare prevederile acordurilor de pace de la Minsk, Putin a citat chiar o replică care apare într-un cântec obscen cu aluzii la viol și necrofilie: „Fie că îți place sau nu, suportă asta, frumusețea mea”, a spus el.

La toate acestea, Macron nu a avut practic niciun răspuns în afară de a insista că este important să continue discuțiile.


Chiar și în legătură cu acest aspect, Putin a fost disprețuitor, insistând că în timpul întâlnirii a simțit că Macron îl ”chinuie” vorbind prea mult în încercarea de a găsi o soluție.

”Este responsabilitatea Franței să aibă cea mai puternică relație posibilă cu Rusia”, a spus Macron, vorbind imediat după ce Putin a declarat că Crimeea face parte irevocabil din Rusia.

”Suntem două mari țări europene… membre ale Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite”, a spus Macron, adăugând: ”Pentru mine este evident: Rusia este europeană. Dacă cineva crede în Europa, trebuie să fie capabil să lucreze cu Rusia și să găsească modalități și mijloace pentru a construi viitorul în Europa și cu europeni.”

Eșecul lui Macron de a răspunde diferitelor declarații provocatoare ale lui Putin, afirmând pozițiile ferme ale Franței și ale UE – de exemplu, că Rusia a invadat și a anexat Crimeea ilegal – amintește de vizita dezastruoasă la Moscova de anul trecut a șeful politicii externe al UE, Josep Borrell, care nu a avut nicio reacție în timp ce ministrul rus de externe Serghei Lavrov a catalogat UE drept ”un partener nesigur”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

(Textul de mai jos e preluarea integrală a editorialului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: