duminică

3 martie, 2024

7 martie, 2022

Rusia cere Ucrainei să își înceteze acțiunile militare, să-și schimbe Constituția pentru a consacra neutralitatea țării, să recunoască Crimeea ca teritoriu rus și să recunoască republicile separatiste Donețk și Lugansk ca teritorii independente.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov (foto), a declarat pentru Reuters că Rusia a spus Ucrainei că este gata să-și oprească acțiunea militară „într-o clipă” dacă Kievul își îndeplinește toate aceste condiții.

Aceasta este, până acum, cea mai explicită declarație a Rusiei referitoare la condițiile pe care vrea să le impună Ucrainei pentru a opri ceea ce ea numește „operațiune militară specială” în acest stat, aflată luni în a 12-a zi.

Pescov: ”Toate pot fi oprite într-o clipă”


Dmitri Peskov a spus că Ucraina cunoaște aceste condiții. „Și li s-a spus că toate acestea pot fi oprite într-o clipă”.

În legătură cu neutralitatea Ucrainei, purtătorul de cuvânt a spus: „Ar trebui să facă amendamente la Constituție, conform cărora Ucraina ar respinge orice obiectiv de a adera în orice bloc. Acest lucru este posibil doar prin modificarea Constituției”.

”Principalul lucru este că Ucraina să înceteze acțiunea militară. Ar trebui să-și oprească acțiunea militară și atunci nimeni nu va mai trage. Am mai vorbit despre faptul că trebuie să recunoască Crimeea drept teritoriu rus și că trebuie să recunoască faptul că Donețk și Lugansk sunt state independente. Si asta e. Se va opri într-o clipă”, a declarat Peskov pentru Reuters.

Putin cerea ”denazificare”, Pescov vorbește de ”neutralitate”

În ziua în care negociatorii ucraineni și ruși se întâlneau pentru prima dată în Gomel, Belarus, Vladimir Putin i-a transmis lui Emmanuel Macron condițiile opririi războiului din Ucraina.


Revendicările de natură teritorială – recunoașterea apartenenței Peninsulei Crimeea la Federația Rusă și a ”independenței” Donețk și Lugask – erau enumerate de Putin pe 28 februarie. Alături de ”dezarmare și denazificarea” Ucrainei, ultima sintagmă stârnind confuzie.

În locul ”dezarmării și denazificării” cerute de Putin, Peskov vorbește luni de ”neutralitate”. Adică de renunțarea la aderarea la UE și NATO, fiind azi imposibil de imaginat dorința Ucrainei de a intra în CSI creată de Rusia.

Prezentarea cererilor Rusiei a venit în timp ce delegațiile din Rusia și Ucraina se pregăteau să se întâlnească luni pentru a treia rundă de discuții menite să pună capăt războiului.

Invazia lansată pe 24 februarie 2022, a provocat cea mai gravă criză a refugiaților din Europa de după al doilea Război Mondial, a provocat indignare în întreaga lume și a generat sanccțiuni Occidentale dure împotriva Rusiei.

Miniștrii de Externe rus și Ucrainean se întâlnesc joi în Turcia

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov și omologul său ucrainean Dmytro Kuleba se vor întâlni joi în sudul Turciei. Va fi prima întâlnire la nivel de membri ai guvernelor de la izbucnirea războiului în Ucraina.

Întrevederea a fost anunțată de ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu. El a declarat că întâlnirea va avea loc la Antalya, lucru confirmat ulterior de Ministerul rus de externe.

„Sperăm că va duce la pace și stabilitate”, a spus Cavusoglu pe Twitter.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

(Textul de mai jos e preluarea integrală a editorialului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: