vineri

19 aprilie, 2024

12 ianuarie, 2020

Gazoductul Nord Stream 2 va fi finalizat până la sfârşitul acestui an sau în primul trimestru din 2021, a declarat președintele rus Vladimir Putin, în conferința susținută la Moscova alături de cancelarul german, Angela Merkel.

Termenul iniţial de finalizare a proiectului era primul semestru din 2020, dar sancţiunile impuse de SUA au întârziat construcţia. În decembrie, preşedintele american Donald Trump a promulgat legea ce impune sancţiuni companiilor implicate în construirea gazoductului rus Nord Stream 2.  Principalul subcontractor al consorţiului Nord Stream 2 AG, firma elveţiano-olandeză Allseas, a suspendat imediat activităţile lucrările.

„Noi, desigur, vom putea finaliza singuri construcţia, fără implicarea partenerilor străini”, a declarat Vladimir Putin, citat de agențiile internaționale de presă preluate de Agerpres.


„Cred că acest proiect este justificat de noile reglementări europene şi, prin urmare, ar trebui finalizat”, a declarat cancelarul Angela Merkel.

Făcând abstracţie de Nord Stream 2, Germania şi alte state europene „sunt interesate să-şi diversifice aprovizionarea cu gaze naturale şi vor continua să acţioneze în această direcţie”, a mai explicat Angela Merkel, care a fost criticată în ultimii din cauza acestui gazoduct.

Proiectului Nord Stream 2 i s-au opus statele din Europa Centrală și de Est, principalele argumente fiind că el crește dependența de gazele rusești și ocolește Ucraina.

Luna trecută, consorţiul Nord Stream 2 AG, care este în spatele gazoductului cu acelaşi nume, a informat că mai sunt de amplasat aproximativ 160 de kilometri din conducta de gaze care va face legătura între Rusia şi Europa. Până acum au fost amplasate conducte cu o lungime de 2.300 de kilometri în cadrul proiectului Nord Stream 2, iar la finalizare gazoductul va avea o lungime totală de 2.460 de kilometri.


Gazoductul Nord Stream 2 este o investiţie de 11 miliarde de dolari, finanţată jumătate de Gazprom şi jumătate de cinci companii europene (OMV, Wintershall Dea, Engie, Uniper şi Shell).

Gazprom livrează gaze naturale Germaniei printr-o serie de conducte amplasate în Marea Baltică, denumite Nord Stream. În 2015, Gazprom şi un grup de companii europene, respectiv E.ON, Wintershall, Shell, OMV şi Engie, au semnat un acord pentru realizarea proiectului Nord Stream-2, ce presupune construcţia a încă două conducte pe lângă cele două deja existente.

Cu o lungime de 1.200 de kilometri, Nord Stream 2 va permite dublarea capacităţii de transport a Nord Stream 1, până la 110 miliarde de metri cubi pe an, astfel că o cantitate mai mare de gaze naturale ruseşti va ajunge direct în Germania via Marea Baltică, fără a mai trece prin Ucraina.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: