luni

22 aprilie, 2024

30 martie, 2021

Lituania se opune includerii vaccinului rusesc Sputnik V printre serurile care vor permite unei persoane să obțină pașaport de vaccinare anti-Covid. Lituania „este ferm convinsă că doar vaccinurile autorizate (de Agenția Europeană a Medicamentului, EMA) ar trebui să facă parte din Certificatul Digital Verde”, a scris pe Twitter ambasadorul Lituaniei la UE, Simonas Šatūnas.

Acesta a anunțat că țara sa consideră o „linie roșie” includerea vaccinului rusesc Sputnik V pe certificatul de vaccinare pe care UE intenționează să îl implementeze pentru a relansa călătoriile intracomunitare, relatează Politico.

Sarcina nu va fi neapărat simplă, într-un moment în care unele state membre folosesc deja vaccinul, unele iau în calcul acest lucru, iar altele se pronunță ferm împotriva serului produs în Rusia.


Primele date ale studiului clinic prin care a trecut vaccinul rusesc Sputnik V au ajuns joi la Agenția Europeană pentru medicamente (EMA), la ceva timp după ce serul a sosit deja în câteva țări ale UE.

Ungaria și Slovacia nu au mai așteptat analiza EMA privind eficacitatea și siguranța acestui ser și au comandat deja vaccinul, pe care l-au și primit. Cehia a urmat exemplul, iar Austria a semnalat de asemenea că ar putea folosi vaccinul.

Serul nu a ajuns doar în UE. Producătorul Sputnik, care inițial a anunțat în mod fals că a solicitat oficial autorizarea EMA în ianuarie, a oferit livrări și regiunilor separatiste din estul Ucrainei, dar și altor țări europene.

În contrast, alte țări care în trecut s-au aflat sub controlul URSS, precum statele baltice și Polonia, sunt reticente în fața vaccinului rusesc și avertizează că acesta este o armă geopolitică care are scopul de a diviza statele UE.

(Citiți și: „Ungaria anunță că nu va recunoaște ”certificatele verzi digitale” dacă vaccinurile din Rusia și China nu sunt acceptate”)


Comentariile lui Šatūnas au venit după ce comisarul european pentru piața internă Thierry Breton a anunțat duminică, în cadrul unui interviu acordat televiziunii franceze, că executivul UE vizează lansarea certificatului comun de vaccinare, până la mijlocul lunii iunie.

Polemici pe tema vaccinului Sputnik au mai existat în ultimele luni, între Moscova și Vilnius. Premierul lituanian, Ingrida Simonyte, a acuzat în februarie, tot pe Twitter, că Rusia oferă lumii vaccinul Sputnik V ca pe încă „o armă hibrid pentru a stăpâni și cuceri.”

Ambasada Rusiei la Vilnius răspundea atunci spunând că mesajul reflectă frustrările Lituaniei, care la începutul lunii februarie nu demarase campania de imunizare, în timp de Rusia  derula deja vaccinarea populației.

Mare parte a cetățenilor europeni ar putea fi deja imunizați când EMA va autoriza Sputnik V

În condițiile în care campaniile de imunizare avansează și, posibil, accelerează, numeroși cetățeni ai statelor UE vor fi primit deja un vaccin în momentul în care EMA va lua o decizie pe tema Sputnik.

Simonas Šatūnas, ambasadorul Lituaniei în UE, a observat și el că statele membre au deja suficiente doze de vaccin, din cauza ratei încă reduse de administrare.

„De ce să folosim vaccinuri care nu au fost autorizate de EMA?” a spus diplomatul lituanian, care a calificat ca „interesant” faptul că Rusia oferă vaccinuri altor țări, în vreme ce „rata de vaccinare a populației din Rusia este foarte scăzută”.

Lituania și alte țări au luat o poziție fermă împotriva vaccinului rusesc. Șefa guvernului lituanian Ingrida Šimonytė a anunțat încă din februarie că țara sa va refuza vaccinul Sputnik. Același lucru l-a anunțat și Polonia.

Acord între Rusia și China pentru producerea vaccinului rusesc

Există și oameni care cred că vaccinul rusesc nu va avea un efect foarte puternic. Europarlamentarul conservator Christian Ehler consideră că nu există suficientă capacitate de producție pentru vaccinul rusesc.

Moscova încearcă să rezolve acest neajuns producând vaccinul în străinătate, la companii farmaceutice europene și din China.

Autorităţile ruse au ajuns la un acord cu compania chineză Shenzhen Yuanxing Gene-tech pentru a produce în China 60 de milioane de doze de vaccin rusesc anti-Covid, Sputnik V, a informat luni într-un comunicat Fondul de Investiţii Directe din Rusia (FIDR).

În urmă cu două săptămâni, FIDR anunța că vaccinul Sputnik V va fi produs și de mai multe companii europene, din țări precum Italia, Spania, Franţa şi Germania, în aşteptarea omologării acestuia în Uniunea Europeană.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: