vineri

29 martie, 2024

19 mai, 2020

Date preliminare referitoare la vaccinul pentru Covid-19 al companiei Moderna Therapeutics, primul testat în Statele Unite, arată că a produs anticorpi protectori într-un grup mic de voluntari sănătoşi, a anunţat luni compania.

Vaccinul, numit mRNA-1273, ar putea fi gata pentru utilizare în SUA până la finalul acestui an, iar în restul lumii ar putea ajunge în prima parte a anului 2021, a anunțat directorul tehnic al companiei.

Rezultatele încurajatoare obținute în studiul clinic de faza I au provocat urcarea acţiunile producătorului de medicamente Moderna cu 19,96%. De asemenea, acţiunile de pe Wall Street au evoluat luni în creştere, iar indicele S&P 500 a închis la cel mai ridicat nivel din ultimele 10 săptămâni, scrie News.ro.


Noul coronavirus  a infectat peste 4,7 milioane de oameni şi a ucis peste 315.000 de persoane, la nivel global.

Vaccinul Moderna este unul din cele peste 100 aflate în curs de dezvoltare, dintre care opt cu șanse mari de succes, potrivit specialiștilor.

Ce arată datele studiului

Datele provin de la opt persoane care au participat la un test clinic de siguranţă efectuat pe 45 de subiecţi, care a început în martie.

Pe ansamblu, studiul a arătat că vaccinul este sigur şi toţi participanţii la studiu au produs anticorpi împotriva virusului.


O analiză a reacţiei pe opt persoane a arătat că cei care au primit o doză de 100 de micrograme şi o doză de 25 de micrograme au avut niveluri de anticorpi protectori pentru apărare faţă de virus superioare faţă de cei identificaţi în organismul unor persoane care s-au recuperat după Covid-19.

”Acestea sunt descoperiri semnificative, dar este faza I a studiului clinic, care a inclus numai opt oameni. Această fază a fost destinată siguranţei. Nu eficacităţii”, a declarat dr. Amesh Adalja, expert în boli infecţioase la Johns Hopkins Center for Health Security, care nu a fost implicat în studiu.

Datele, extrem de preliminare, oferă o rază de speranţă pentru un vaccin care se află printre cele mai avansate vaccinuri în dezvoltare.

Adalja a spus că pot apărea multe defecţiuni până când vaccinul va fi testat pentru eficacitate pe mii de oameni. ”Ceea ce vedem este încurajator”, a spus el.

Săptămâna trecută, autorităţile de reglementare americane au conferit vaccinului statutului de ”aprobare rapidă” pentru a accelera evaluarea acestuia.

În faza a II-a, studiul are rolul să testeze eficacitatea şi să găsească doza optimă. Moderna a anunţat că a renunţat la testarea unei doze de 250 de mcg şi că va testa în schimb o doză de 50 de mcg.

Reducerea dozei necesare pentru producerea imunităţii poate ajuta la reducerea cantităţii necesare de vaccin pentru fiecare doză, ceea ce înseamnă că compania va putea produce mai multe doze.

”În contextul pandemiei, anticipăm că cererea va depăşi cu mult oferta şi, cu cât va fi mai mică doza, cu atât vor fi protejaţi mai mulţi oameni”, a spus directorul medical al Moderna, Tal Zaks.

Moderna anticipează că va începe un studiu pe scară mai largă, respectiv faza a III-a, în luna iulie.

Optimismul de pe burse, legat de succesul testelor pentru vaccin și declarațiile șefului Rezervei federale

După ce a crescut cu peste 32% de la un minim multi-anual atins în martie, indicele S&P 500 a fluctuat strâns în luna mai, investitorii analizând speranţele într-o redresare economică, faţă de temerile producerii unui nou val de infecţii, în timp ce statele ridică restricţiile impuse din cauza epidemiei.

”Faptul că Moderna a efectuat un studiu de faza I care pare a fi pozitiv, acest lucru alimentează în mod sigur creşterea. Acest lucru va alimenta creşterea, pentru că dacă va fi un vaccin, atunci toată această incertitudine legată de economie şi virus va dispărea”, a declarat Ken Polcari, analist şef la firma SlateStone Wealth în Jupiter, Florida, citat de News.ro.

Cele mai mari creşteri au fost înregistrate de companiile legate de turism. Titlurile operatorilor de croaziere Carnival, Royal Caribbean Cruises şi Norwegian Cruise Line Holdings au urcat cu cel puţin 15%.

Titlurile operatorilor aerieni au avansat la rândul lor, Delta Air Lines anunţând că va relua zborurile pe mai multe rute majore, începând din iunie. Indicele NYSE Arca a avansat cu 14,14%, iar Delta cu 13,9%.

 indicele dow jones Industrial Average a crescut cu 3,85%, S&P 500 cu 3,15%, iar Nasdaq Composite cu 2,44%.

S&P 500 a consemnat cea mai mare creştere procentuală zilnică din 8 aprilie, toate cele 11 componente majore evoluând în sens pozitiv.

Optimismul investitorilor a fost determinat şi de comentarii ale preşedintelui Rezervei Federale Jerome Powell exprimate weekendul trecut, acesta anticipând o redresare treptată a economiei. Powell a dat şi asigurări că Rezerva Federală va fi pregătită să intervină cu noi măsuri de stimulare dacă va fi necesar. Powell urmează să fie audiat marţi în Comisia pentru Bănci din Senat, pentru a discuta modul în care funcţionează măsurile de salvare a economiei.

Acţiunile General Motors şi Ford Motor au închis în urcare cu 9,63%, respectiv cu 8,37%, cei doi producători auto urmând să înceapă să îşi redeschidă fabricile nord-americane, într-o industrie care reprezintă 6% din activităţile economiei SUA şi care angajează aproape 1 milioane de persoane în această ţară.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: