vineri

29 martie, 2024

25 mai, 2023

Parlamentarii USR şi Forţa Dreptei au sesizat Curtea Constituţională în legătură cu modificarea din Codul penal inițiată de premierul Nicolae Ciucă și ministrul de Interne, Lucian Bode, pentru a-i descuraja pe români să protesteze. ”Este aberant să vii cu pedepse pentru tulburarea liniştii publice mai mari decât pentru uciderea din culpă”, precizează cele două partide.

Cele două partide invocă în enumerarea argumentelor de neconstituționalitate încălcarea mai multor prevederi din Convenţia europeană pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale şi din Constituţia României.

Aspectele contestate de cele două formațiuni

  • ”Potrivit legii Bode-Ciucă, tulburarea ordinii şi liniştii publice ar urma să se pedepsească, în anumite condiţii (dacă persoana are, de exemplu, asupra sa „un obiect, un dispozitiv, o substanţă sau un animal ce pot pune în pericol viaţa”), cu închisoare cuprinsă între 1 an şi 4 luni şi 6 ani şi 8 luni, în timp ce pedeapsa prevăzută pentru ucidere din culpă este închisoarea de la 1 la 5 ani.  Totodată, proiectul iniţiat de premier şi de ministrul de Interne nu cuprinde în expunerea de motive vreo justificare/fundamentare din perspectiva necesităţii majorării pedepselor (studii, statistici care să evidenţieze necesitatea agravării regimului sancţionator)”, reclamă USR. 
  • ”Domnii doctori în nimic Ciucă şi Bode le ştiu pe toate şi le-au rezolvat pe toate în ţara asta. Au rezolvat cu preţurile, cu inflaţia, au reuşit să ne ducă în Schengen şi le mai rămăsese ceva de făcut: să reformeze Codul penal. Ce se întâmplă când doctori în nimic, acuzaţi de plagiat, care fug de lege ca dracul de tămâie, ajung să legifereze şi să modifice Codul penal în România? Se ajunge la situaţii aberante: să propună o pedeapsă pentru tulburarea liniştii publice mai mare decât pentru uciderea din culpă. Numai statele autoritare, statele în care democraţia este grav afectată, au tendinţa să mărească pedepsele, uitând că nu majorarea pedepselor e atât de importantă, cât aducerea cu fermitate în faţa legii a celor care au greşit”, declară fostul ministru al Justiției Stelian Ion.
  • Forţa Dreptei arată că potrivit sesizării de neconstituţionalitate reglementarea propusă nu a ţinut cont de întregul ansamblu normativ al Codului penal, astfel încât norma adoptată să aibă o integrare firească şi coerentă în raport cu alte infracţiuni mai grave.  ”Înăsprirea unor reglementări nu a ţinut cont de faptul că s-ar putea ajunge la situaţia în care, într-un anumit context, infracţiunea de ucidere din culpă, faptă care are ca efect suprimarea vieţii unei persoane, să fie sancţionată cu o pedeapsă mai mică decât cea referitoare la tulburarea ordinii şi liniştii publice, ţinând cont de circumstanţele agravante pe care le introduce propunerea legislativă. Acest lucru este o încălcare evidentă a principiului proporţionalităţii sancţiunilor şi pedepselor consacrat de Constituţie şi o contradicţie în politica penală a statului român”.
  • Forţa Dreptei acuză că redactarea textului de lege propusă dovedeşte carenţe din punct de vedere al clarităţii şi preciziei normei penale de incriminare, fapt care permite o interpretare echivocă şi aplicarea sa în mod discreţionar şi abuziv. ”Acest lucru contravine bogatei jurisprudenţe a Curţii Constituţionale referitoare la accesibilitatea şi previzibilitatea legii, atribute fundamentale pentru respectarea principiului securităţii raporturilor juridice şi pentru garanţiile constituţionale împotriva arbitrariului. Mai mult decât atât, în expunerea de motive a proiectului votat nu este cuprinsă nicio justificare/fundamentare bazată pe studii sau statistici a formulei legislative propuse din perspectiva necesităţii măririi pedepselor, lucru care contravine normelor minimale de tehnică legislativă obligatoriu a fi respectate în activitatea de elaborare şi adoptare a actelor normative”.

****


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: