joi

25 aprilie, 2024

20 februarie, 2023

Senatorul PNL Daniel Fenechiu a înregistrat două proiecte de lege ce i-au adus acuzații grave din partea avocaților și a ONG-urilor.

Primul proiect de lege prevede că avocații și clienții lor vor comunica printr-un portal dezvoltat gratuit de SRI și STS. Serviciile vor face acest portal cu bani europeni.
Al doilea proiect de lege obligă ONG-urile să depună o garanție de 1% din valoarea proiectelor de interes public sau imobiliare pe care le contestă în instanță.

Portalul UNBR: Securitatea cibernetică- asigurată de SRI, sistemul de comunicații – furnizat de STS

Prin primul proiect de lege, Daniel Fenechiu propune înființarea gratuită a unui portal care să-i ajute pe avocații membri Uniunii Naționale a Barourilor (UNBR) să își digitalizeze activitatea cu ajutorul gratuit al SRI și STS.


Faptul că paltforma ar urma să fie realizată de SRI și STS a provocat reacții dure din partea avocaților, care au au luat cu asalt contul de Facebook al senatorului Fenechiu pentru a-i transmite refuzul da a comunica, nu doar cu proprii lor clienți, ci și cu instituțiile, prin intermediul serviciilor secrete.

Portalul ar urma să fie locul unde avocații pot interacționa cu clienții,  cu instituțiile sistemului judiciar și cu alte autoritățile publice, conform Juridice.ro.

Proiectul prevede la Articolul 7, alineatele 8 și 9, că SRI și STS pot asigura gratuit atât securitatea cibernetică a portalului E-UNBR, cât și sistemul de comunicații al portalului E-UNBR cu autoritățile și instituțiile publice:

  • (8) Securitatea cibernetică a portalului E-UNBR poate fi asigurată gratuit, la cererea UNBR, de către Serviciul Român de Informații, denumit în continuare SRI. Condițiile de asigurare a securității cibernetice se stabilesc prin convenție încheiată între UNBR și SRI.
  • (9) Sistemul de comunicații al portalului E-UNBR cu autoritățile și instituțiile publice, precum și cu instanțele și parchetele poate fi asigurat gratuit, la cererea UNBR, de către Serviciul de Telecomunicații Speciale, denumit în continuare STS. Condițiile de asigurare a sistemului de comunicații se stabilesc prin convenție încheiată între UNBR și STS.

Avocații contestă proiectul invocând lipsa consultării lor în această chestiune și, mai ales, riscul presupus de implicarea serviciilor secrete în relația avocat-client, pe care ei o exclud cu desăvârșire.


În fața acestei reacții puternice din interiorul breslei căreia îi aparține, de altfel, Daniel Fenechiu a încercat să-și apere inițiativa făcând câteva precizări suplimentare pe contul său personal de Facebook.

El admite existența unor ”critici întemeiate”, însă susține că mare parte din acuzații vin din partea ”grupului etern de negativiști”: ”L-am recitit de mai multe ori. Multe din observatiile si criticile voastre sunt intemeiate.. Dar, stiam de cand l-am depus ca va genera dezbateri iar speranta mea a fost ca urmare a dezbaterii o sa facem o lege care sa ajute profesia, inclusiv prin usurarea muncii si extinderea serviciilor.. Voi sunteti cei care decideti… Vreti sa avem o lege moderna? Sa fim primii cu acces la digitalizare? Sa avem o arie mai langa de servicii? Sau, ascultand grupul etern de negativisti- aflati in plina campanie electorala, vreti sa ramanem la cererea cu viza si la cozile de la institutii…Eventual cu ore prestabilite pentru avocati….”, a scris Daniel Fenechiu pe Facebook.

Implicarea SRI și STS este contestată și într-un alt proiect controversat dezvoltat de Ministerul cercetării și Digitalizării, cel al realizării cloud-ului guvernamental.

Reamintim că Daniel Fenechiu este unul dintre liderii care au acuzat implicarea statului paralel în politică, de exemplu atunci când au apărut informațiile despre amenda și condamnarea lui Florin Cîțu în SUA după ce a fost prins la volan sub influența alcoolului.

Proiect împotriva ONG-urilor care inițiază ”procese abuzive”

Tot senatorul avocat Daniel Fenechiu, împreună cu Cristian Niculescu-Țâgârlaș, de această dată, a inițiat și un alt proiect de lege, pentru „responsabilizarea organizaţiilor nonguvemamentale pentru acţiunile introduse în justiţie şi limitarea, pentru viitor, a numărului acţiunilor introduse cu rea-credinţă”.

„Un ONG poate ataca proiecte majore de infrastructură, în valoare de miliarde de euro, sau mari proiecte imobiliare, plătind taxe derizorii: 20 de lei pentru acţiunea de suspendare şi 50 de lei pentru acţiunea de anulare a unui act administrativ. Astfel, se produc grave prejudicii interesului public prin privarea de servicii esenţiale unei societăţi modeme şi dezvoltate, prejudicii produse bugetului de stat, precum şi celorlalte ramuri ale economiei pe orizontală”, se arată în expunerea de motive a proiectului.

Măsura prin care Daniel Fenechiu intenționează să oprească abuzul prin drept al ONG-urilor:

Pentru a garanta parţial repararea prejudiciului cauzat beneficiarilor actului administrativ atacat, atunci când asociaţia are calitate de terţ faţă de actul administrativ atacat, aceasta are obligaţia de a depune o cauțiune în valoare de 1% din valoarea investiției, dar nu mai mult de 50.000 de lei.

Obligații imposibil de îndeplinit, pentru desființarea ONG-urilor incomode

Proiectul introduce și alte condiții imposibil de îndeplinit și în urma cărora se poate ajunge la desființarea asociațiilor vizate, printre care și următoarea:

„asociațiile au obligația înființării și menținerii unor registre care să evidențieze veniturile obținute din sponsorizări, precum și veniturile realizate din redirecționarea cotei de 3,5% din impozitul pe venit, pentru anul fiscal anterior încheiat”

În caz contrar, potrivit amendamentu inițiat tot de Daniel Fenechiu, asociaţia va fi dizolvată prin „hotărâre judecătorească la cererea Ministerului Public sau oricărei alte persoane interesate”, scrie PRESShub.

Proiectul Ciucă – Bode de majorare a pedepselor pentru tulburarea ordinii publice

La începutul lunii februarie, ministrul de Interne Lucian Bode și premierul Nicolae Ciucă au inițiat un proiect de lege pentru modificarea Codului Penal prin care înăspresc pedepsele pentru mai multe infracțiuni, inclusiv pentru tulburarea ordinii și liniștii publice.

Mai multe ONG-uri au cerut retragerea imediată a proiectului, întrucât el ar restricționa adunările publice și ar limita grav protestele de orice natură.
În nota de fundamentare a proiectului, Ciucă și Bode invocă ”escaladarea” acestui tip de infracțiune, fără să prezinte vreo statistică.

Proiectul celor doi lideri PNL propune ca tulburarea ordinii publice să fie pedepsită cu închisoare între 1 an și 5 ani, față de prevederile actuale – închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă. Proiectul Bode-Ciucă elimină astfel posibilitatea ca tulburarea ordinii publice să fie pedepsită doar cu amendă.

În situația agravantă, pedeapsa poate urca la șapte ani de închisoare, autoritățile pot folosi „agenți sub acoperire sau cu identitate reală și a colaboratorilor”, iar persoanele vizate pot fi arestate preventiv.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. De ce o cautiune de maximum 50.000 lei ? Aceasta suma se poate obtine usor de catre cine stie ce ONG care depune o contestatie instigat si finantat de vreo entitate comerciala interesata in a pune betze-n roate vreunui proiect de interes larg pt cetateni. O suma de 500.000 euro n-ar fi mai eficienta in atingerea scopului declarat al legii propuse ?

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. De ce o cautiune de maximum 50.000 lei ? Aceasta suma se poate obtine usor de catre cine stie ce ONG care depune o contestatie instigat si finantat de vreo entitate comerciala interesata in a pune betze-n roate vreunui proiect de interes larg pt cetateni. O suma de 500.000 euro n-ar fi mai eficienta in atingerea scopului declarat al legii propuse ?

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: