cursdeguvernare

sâmbătă

31 august, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

USR cere consultări pentru desemnarea comisarului european din partea României

3 august, 2024

USR îi cere premierului PSD Marcel Ciolacu să organizeze consultări publice cu toate partidele și cu societatea civilă pentru desemnarea comisarului european din partea României. Formațiunea amintește de asemenea, că România, precum toate statele membre, ar trebui să trimită două propuneri, un bărbat și o femeie, așa cum a recomandat Bruxelles-ul.

”Funcția de comisar european nu este jucăria lui Marcel Ciolacu, este o funcție importantă pentru România și avem nevoie de o persoană care să reprezinte cu profesionalism și cinste țara noastră. Nu e normal să aflăm pe surse diverse propuneri ale PSD-ului, nu ne ajută nici dezmințirile PNL că Iohannis nu va fi recompensat cu funcția de comisar european pentru ultimii zece ani de lene și inactivitate”, a transmis Elena Lasconi, citată într-un comunicat al USR.

USR mai solicită ca Guvernul PSD-PNL să facă publice criteriile pentru alegerea propunerilor de nou comisar din partea României și, de asemenea, să respecte propunerea șefei comisiei UE de a trimite două propuneri: un bărbat și o femeie, se arată în comunicat.

Propunerile României, încă așteptate


Întrebat dacă s-a hotărât care va fi propunerea României pentru postul de comisar european, premierul Marcel Ciolacu a declarat că urmează să aibă ”discuții directe” cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

El a explicat că europarlamentarul social-democrat Mihai Tudose a refuzat o eventuală nominalizare pentru postul de comisar european: „Ce pot să vă spun, foarte clar, și nu o spun cu bucurie, colegul nostru Mihai Tudose nu dorește să meargă comisar. Am avut o discuție cu dânsul și a zis că vrea să rămână alături de echipă, fiindcă, în momentul în care devii comisar, nu mai ai dreptul să faci politică, trebuie să te retragi din politică”.

Întrebat dacă europarlamentarul PSD Victor Negrescu va fi propus pentru postul de comisar european, premierul a precizat că acesta reprezintă „una dintre opțiuni”.

Victor Negrescu a declarat în urmă cu o săptămână că România negociază un portofoliu important şi îşi doreşte să aibă un comisar care gestionează subiectele economice, dar arhitectura viitoarei Comisiei Europene va fi foarte diferită faţă de cea actuală şi doar după ce va fi setat portofoliul vor avea loc discuţii cu privire la persoana desemnată.

Negocierile cu președintele Comisiei încep pe portofoliu. Ce a cerut inițial România


Formarea Comisiei Europene este o procedură destul de complicată, discuțiile vizând în primul rând portofoliul atribuit de președintele Comisiei unui stat membru, respectivul stat urmând să propună persoana în funcție de profilul acestui portofoliu.

Surse apropiate discuțiilor purtate la Bruxelles au declarat pentru CursDeGuvernare că România a început negocierile cu Bruxelles vizând un portofoliu economic, care i-a fost refuzat. Prin tradiție, aceste portofolii cu anvergură economică sunt ocupate de statele din zona euro.

Aceleași surse spun că în acest moment premierul Marcel Ciolacu intenționează să îl promoveze pe Victor Negrescu în post de comisar european, eventual pentru portofoliul ”Extinderii”, propunere transmisă informal președintelui Iohannis.

Nominalizarea ar trebui făcută până la jumătatea lunii august.

****

Articole recomandate:

citește și

 
 

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: