30 iulie, 2024

Președintele Franței. Emmanuel Macron, l-a nominalizat oficial pe Thierry Breton pentru al doilea mandat de comisar european al Franței, potrivit unei scrisori trimise Ursulei von der Leyen pe data de 25 iulie. Breton, care în prezent este comisar pentru piața internă, ar fi interesat, scrie Politico, de un super-portofoliu economic. Datorită experienței sale în industria de apărare, ca parte a rolului său actual, i s-ar putea oferi noul rol de comisar pentru apărare.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cere guvernelor naționale ale UE să trimită numele celor pe care îi susțin să fie în următoarea echipă de comisari.

Deși capitalele europene au timp până la sfârșitul lunii august să își nominalizeze candidații, jumătate dintre state membre au transmis oficial președintelui Comisiei numele celor pe care îi sprijină.

Cele mai proaspete nominalizări


Și Budapesta și-a anunțat favoritul – premierul Viktor Orbán a anunțat că dorește ca actualul comisar al Ungariei, Olivér Várhelyi, să rămână la Bruxelles.

Cel nominalizat de premier are șanse mari să fie respins de Ursula von der Leyen, sau de Parlamentul European. Várhelyi este perceput la Bruxelles că nu s-a achitat foarte bine de sarcinile de Comisar pentru Extindere și a fost auzind spunând că europarlamentarii sunt ”niște idioți”.

Ministrul de externe Radosław Sikorski a anunțat presa, informal, că alegerea Poloniei de comisar este Wojciech Przybylski, de la Visegrad Insigh, membru al Institutului pentru Științe Umane din Viena, unde este cercetător al viitorului Europei.

În weekend, premierul irlandez Simon Harris a anunțat că Irlanda va propune un singur nume pentru comisarul său european – cel al lui Michael McGrath – în ciuda cererii președintelui Comisiei, Ursula von der Leyen, pentru ca fiecare capitală să propună un bărbat și o femeie. Michael McGrath, fost ministru de finanțe, a demisionat din guvern pentru a se pregăti pentru a ocupa o funcție la Bruxelles.

Alte state – între care și România – se mai gândesc


O mare parte a puzzle-ului este încă neclară, în ciuda zvonurilor de la Bruxelles. Mai multe țări vor prezenta un nume, sau două, în săptămânile următoare.

Până acum, nimeni nu a anunțat public doi candidați, așa cum cere președintele Comisiei. Liderii europeni sunt însă foarte conștienți de faptul că von der Leyen urmărește echilibrul de gen.

În unele cazuri, în culise se vor negocia nume și portofolii înainte de a ieși ceva oficial, pentru a evita deteriorarea imaginii unui candidat care ar putea fi respins.

În alte cazuri, politicienii se ceartă între ei pentru nominalizare– în Lituania, premierul și președintele se ceartă deschis pentru candidat.

Alte țări, precum Bulgaria și Belgia, sunt în plină formare de noi guverne, ceea ce face dificilă alegerea unui nume.

Situația este neclară și în România. Pe fondul zvonurilor că președintele Iohannis ar putea fi susținut pentru un post important la Bruxelles, premierul Marcel Ciolacu a declarat săptămâna trecută:
”Nu am avut o discuție despre asta. Dar nu cred că aș fi dispus să îl nominalizez pe domnul Iohannis în funcția de comisar”.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: