marți

5 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

11 mai, 2020

Comisia Europeană ar putea lua măsuri împotriva Germaniei în urma deciziei Curţii Constituţionale de a solicita Băncii Centrale Europene (BCE) să justifice, în decurs de trei luni, dacă achiziţiile sale de obligaţiuni (programul de relaxare cantitativă – QE) sunt în conformitate cu mandatul său, a declarat duminică președintele executivului european, Ursula von der Leyen (foto), transmite Reuters.

„Recenta decizie a Curţii Constituţionale a Germaniei pune în centrul atenţiei două probleme ale UE: eurosistemul şi sistemul juridic european. Acum analizăm în amănunt decizia Curţii Constituţionale a Germaniei. Şi studiem posibilele decizii care vor urma, care ar putea include şi declanşarea procedurii de infringement”, a declarat Ursula von der Leyen.

În cazul în care BCE nu poate dovedi că achiziţiile sale de active nu încalcă tratatele europene, Banca Centrală a Germaniei trebuie să înceteze să mai cumpere obligaţiuni guvernamentale în cadrul programului de relaxare cantitativă demarat de BCE, au decis săptămâna trecută judecătorii Curţii Constituţionale a Germaniei, o decizie cu implicaţii incerte asupra viitorului programului BCE.


Decizia judecătorilor de la Karlsruhe se referă la obligaţiunile suverane în valoare de mii de miliarde de euro pe care BCE le-a achiziţionat începând din 2015. Încă din 2017, judecătorii Curţii Constituţionale a Germaniei au ridicat unele obiecţii faţă de participarea Bundesbank la o parte a programului de achiziţii de active, cunoscut sub denumirea de Public Sector Purchase Program (PSPP), care, în opinia judecătorilor, ar putea însemna angajarea băncii centrale în finanţarea directă a guvernelor, lucru pe care BCE nu are voie să îl facă.

Ca răspuns, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) – care anterior stabilise că programul de achiziţii demarat de BCE este conform cu dreptul european – şi Comisia Europeană au informat că legislaţia UE are prioritate faţă de reglementările naţionale, iar deciziile CJUE sunt obligatorii pentru instanţele celor 27 de state membre ale blocului comunitar.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Duminică, preşedintele CE, Ursula von der Leyen, a mers mai departe, spunând că executivul comunitar ar putea lua măsuri împotriva Germaniei.

În baza tratatelor UE, Comisia poate iniţia proceduri judiciare (numite proceduri de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor) împotriva unui stat membru care nu aplică legislaţia UE. Astfel, Comisia poate introduce o acţiune la Curtea de Justiţie care, în anumite cazuri, poate impune sancţiuni financiare.


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: