Comisia Europeană ar putea lua măsuri împotriva Germaniei în urma deciziei Curţii Constituţionale de a solicita Băncii Centrale Europene (BCE) să justifice, în decurs de trei luni, dacă achiziţiile sale de obligaţiuni (programul de relaxare cantitativă – QE) sunt în conformitate cu mandatul său, a declarat duminică președintele executivului european, Ursula von der Leyen (foto), transmite Reuters.
„Recenta decizie a Curţii Constituţionale a Germaniei pune în centrul atenţiei două probleme ale UE: eurosistemul şi sistemul juridic european. Acum analizăm în amănunt decizia Curţii Constituţionale a Germaniei. Şi studiem posibilele decizii care vor urma, care ar putea include şi declanşarea procedurii de infringement”, a declarat Ursula von der Leyen.
În cazul în care BCE nu poate dovedi că achiziţiile sale de active nu încalcă tratatele europene, Banca Centrală a Germaniei trebuie să înceteze să mai cumpere obligaţiuni guvernamentale în cadrul programului de relaxare cantitativă demarat de BCE, au decis săptămâna trecută judecătorii Curţii Constituţionale a Germaniei, o decizie cu implicaţii incerte asupra viitorului programului BCE.
Decizia judecătorilor de la Karlsruhe se referă la obligaţiunile suverane în valoare de mii de miliarde de euro pe care BCE le-a achiziţionat începând din 2015. Încă din 2017, judecătorii Curţii Constituţionale a Germaniei au ridicat unele obiecţii faţă de participarea Bundesbank la o parte a programului de achiziţii de active, cunoscut sub denumirea de Public Sector Purchase Program (PSPP), care, în opinia judecătorilor, ar putea însemna angajarea băncii centrale în finanţarea directă a guvernelor, lucru pe care BCE nu are voie să îl facă.
Ca răspuns, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) – care anterior stabilise că programul de achiziţii demarat de BCE este conform cu dreptul european – şi Comisia Europeană au informat că legislaţia UE are prioritate faţă de reglementările naţionale, iar deciziile CJUE sunt obligatorii pentru instanţele celor 27 de state membre ale blocului comunitar.
Abonează-te la newsletter aici.
Duminică, preşedintele CE, Ursula von der Leyen, a mers mai departe, spunând că executivul comunitar ar putea lua măsuri împotriva Germaniei.
În baza tratatelor UE, Comisia poate iniţia proceduri judiciare (numite proceduri de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor) împotriva unui stat membru care nu aplică legislaţia UE. Astfel, Comisia poate introduce o acţiune la Curtea de Justiţie care, în anumite cazuri, poate impune sancţiuni financiare.