UPDATE: Și ceilalți români care apar în materialul Sky News au fost reținuți.
***
Informația de bază:
Unul dintre bărbații care sunt prezentați ca traficanți de arme în reportajul Sky News, Attilla Szaba Pantics, a fost reținut joi seara de procurorii DIICOT. El este acuzat de constituire de grup infracțional organizat, nerespectarea regimului armelor și munițiilor și comunicarea de informații false.
Reținerea a fost făcută după reaudierea celor trei protagoniști ai reportajului despre care procurorii susțin că a fost regizat.
„Au fost reaudiați toți inculpații, iar față de clientul meu, Pantics Atilla Szaba, s-a luat măsura reținerii, urmând ca mâine dimineață să se decidă dacă se va sesiza și instanța de judecată. Deocamdată, e singurul reținut din acest dosar, dar bănuiesc că și ceilalți vor fi reținuți. Sunt trei acuzații: constituire de grup infracțional organizat, nerespectarea regimului armelor și munițiilor și comunicarea de informații false”, a spus avocatul lui Pantics Atilla Szaba, citat de Agerpres.
DIICOT a extins joi investigațiile și principala acuzația din dosar ar viza infracţiuni contra securităţii naţionale prin comunicarea de informaţii false, prevăzută la art. 404 din Codul penal.
Articolul 404:
„Comunicarea de informaţii false. Comunicarea sau răspândirea, prin orice mijloace, de ştiri, date sau informaţii false ori de documente falsificate, cunoscând caracterul fals al acestora, dacă prin aceasta se pune în pericol securitatea naţională, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani”.
Totodată, pe surse s-a aflat că jurnaliștii echipei de la Sky News ar putea fi și ei inculpați.
Deocamdată, investigatorii vor cere comisie rogatorie pentru audierea membrilor echipei televiziunii britanice.
Procurorii DIICOT au efectuat miercuri șapte percheziții în locații din Târgu Mureș și Bistrița-Năsăud în dosarul deschis în urma reportajului Sky News.
Din primele cercetări rezultă că armele erau deținute legal pentru vânătoare și aparțineau unuia dintre bărbații mascați. Reportajul a fost “aranjat” de jurnaliștii britanici, care le-au indicat presupușilor traficanți ce să spună la filmare, în schimbul a aproximativ 2.000 de euro.