luni

15 iulie, 2024

14 aprilie, 2022

Uniunea Naţională a Societăţilor de asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) anunță joi că 40 din primele cele mai mari 50 de despăgubiri achitate anul trecut au fost cauzate de incendii, scrie Agerpres.

Valoarea totală a despăgubirilor achitate în aceste cazuri se ridică la 9,5 milioane lei, în creştere cu 3,7% faţă de 2020. Valoarea medie a unei daune produse de riscul de incendiu a fost de aproximativ 237.000 lei (48.300 euro). În 2021, asigurătorii membri UNSAR au plătit despăgubiri de peste 10,4 milioane lei în baza asigurărilor de locuinţe pentru cele mai mari 50 dosare de daună.

Incendiul rămâne pericolul cel mai des menţionat de români atunci când se referă la riscurile care pot afecta locuinţele, potrivit celui mai nou sondaj de opinie realizat de UNSAR. 56% dintre români conştientizează existenţa acestui risc, teama de incendiu fiind o preocupare pentru persoanele cu vârste cuprinse între 36 și 50 de ani, din aproape toate zonele ţării. În topul riscurilor de care se tem românii, incendiul este urmat de vijelie, cutremur, furt şi de inundaţii.

„Incendiile rămân o ameninţare importantă pentru locuinţele noastre, iar studiile demonstrează că românii sunt tot mai conştienţi de riscurile la care se expun, deoarece acestea generează daune semnificative. Este la fel de important să realizăm că existenţa unei asigurări pentru locuinţă şi bunuri va face mereu diferenţa într-o astfel de situaţie”, a declarat Adrian Marin, preşedinte UNSAR.

În România, riscul de incendiu este acoperit prin intermediul asigurărilor facultative de locuinţe, alături de riscuri precum explozia, furtuna, vijelia, furtul sau vandalismul. Totodată, poliţelor facultative li se pot ataşa şi clauze speciale de asigurare, precum asigurarea instalaţiilor interioare ale clădirii, aparatelor electrice / electronice, bunurilor casabile, dar şi răspunderea civilă faţă de terţe persoane (spre exemplu, faţă de vecini).

Asigurările facultative de locuinţe se pot încheia pentru locuinţele care sunt asigurate printr-o poliţă obligatorie (PAD). Aceasta acoperă 3 riscuri catastrofale (cutremur, inundaţii şi alunecări de teren) până la limita de 20.000 euro, respectiv 10.000 euro, în funcţie de tipul construcţiei, indiferent dacă valoarea acesteia este mai mare. În schimb, locuinţa poate fi protejată la valoarea ei reală printr-o asigurare facultativă.



Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: