joi

25 aprilie, 2024

27 octombrie, 2020

Instituțiile de învățământ superior sunt obligate ca până la sfârșitul lunii noiembrie să introducă în Registrul matricol unic (RMUR), seriile și numerele actelor de studii ale absolvenților, anunță un comunicat al Ministerului Educației.

Obligativitatea există din 2011, când fostul ministru Daniel Funeriu a prevăzut în Legea Educației aceste înregistrări, însă baza de date a devenit funcțională abia în 2016, când s-a constatat că România nu poate urmări parcursul absolvenților întrucât nu deține informațiile necesare pentru extragerea statisticii ulterioare din REVISAL, registrul salariaților.

Art. 201, alin (5) din Legea Educației/2011:


În baza de date electronică aferentă RMUR se înregistrează și se păstrează evidența diplomelor universitare emise în România. Universitățile acreditate și Academia Română înregistrează seriile și numerele actelor de studii întocmite și eliberate.

Registrul matricol unic al universităților din România a devenit funcțional în anul 2016, prin includerea în contractul instituțional al fiecărei universități a obligației de a raporta datele solicitate de Ministerul Educației și Cercetării referitoare la evidența studenților pentru toate nivelurile de studii.

Datele pe care universitățile trebuie să le introducă în RMUR:

  • se înscriu datele absolvenților din toate ciclurile universitare – licență, master, doctorat
  • numele conducătorului/conducătorilor de doctorat sub tutela căruia/cărora au fost/sunt organizate studiile, pentru fiecare student doctorand

Funcționarea RMUR va permite o evidență centralizată a diplomelor și a certificatelor universitare și, ulterior, urmărirea carierei absolvenților și obținerea unor informații prețioase pentru politicile publice din domeniu și chiar pentru evaluarea instituțiilor de învățământ superior.


De exemplu, se va cunoaște intervalul de timp de la absolvire și până la angajare, numărul angajaților supercalificați (câți dintre absolvenți se angajează pe poziții ce nu necesită studii superioare), prin compararea cu înregistrările din REVISAL.

Somația Ministerului Educației vine după descoperirea diplomelor false ale unor personaje numite în funcții cheie

RMUR va permite, de asemenea, depistarea rapidă a diplomelor false, pentru a împiedica apariția unor cazuri precum cel al fostului şef al Transelectrica Marius Caraşol, care şi-a falsificat diploma de inginer pentru a putea ocupa funcţia de conducere în companie.

Acesta a fost condamnat în februarie la 2 ani şi 8 luni închisoare cu suspendare pentru înşelăciune şi uz de fals.

Luna aceasta, fostul șef al Oficiului de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor Laurențiu Baranga a recunoscut că și-a falsificat diploma de bacalaureat(pe care ar fi obținut-o la 32 de ani) pentru a urma cursurile Universității de Agronomie din București (USAMV), unde a devenit mai apoi conducător de doctorat.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: