sâmbătă

20 aprilie, 2024

23 mai, 2020

Universitatea Oxford a anunţat că intenționează să recruteze peste 10.000 de persoane pentru cea de-a doua fază a unui studiu clinic pentru dezvoltarea unui vaccin împotriva noului coronavirus, transmite Business Insider.

La jumătatea lunii mai însă, alți specialiști au avertizat că vaccinul dezvoltat de Universitatea Oxford – finanțat de guvernul britanic, dar și de o agenție guvernamentală americană – ar putea fi doar ”pațial eficient”. Îndoielile au survenit după ce rezultate testelor efectuate pe maimuțe au arătat că vaccinul dezvoltat nu a reușit să prevină infectarea cu noul coronavirus.

Reprezentanții Universității Oxford, care lucrează în parteneriat cu compania farmaceutică AstraZeneca, au precizat că studiul clinic „progresează foarte bine”.


Faza iniţială a acestuia (teste realizate pe pacienţi umani), concepută pentru a evalua siguranţa şi eficacitatea vaccinului, a fost lansată în aprilie pe o mie de voluntari cu vârste cuprinse între 18 şi 55 de ani. „Următorul studiu va fi realizat pe un eşantion de până la 10.260 de adulţi şi copii”, au precizat reprezentanţii Universităţii Oxford într-un comunicat. Rezultatele fazei inițiale nu au fost făcute publice.

„Studiul clinic progresează bine şi vom demara acum teste pentru a evalua reacţia imunitară indusă de vaccin la adulţi cu vârste mai avansate”, a explicat profesorul Andrew Pollard, care coordonează Oxford Vaccine Group.

Pe durata fazei a doua, reacţia imunitară declanşată de vaccin va fi evaluată pe persoane cu vârste cuprinse de la cinci la 69 de ani. Faza a treia va permite oamenilor de ştiinţă să măsoare eficacitatea vaccinului pe un grup amplu de voluntari cu vârste de cel puţin 18 ani.

Universitatea Oxford a încheiat un parteneriat cu laboratorul farmaceutic britanico-suedez AstraZeneca pentru fabricarea şi distribuirea în lumea întreagă a acestui vaccin în curs de dezvoltare. AstraZeneca a primit recent de la guvernul federal un miliard de dolari pentru dezvoltarea vaccinului, potrivit CBS News.


Vaccinul se bazează pe un adenovirus modificat, care îi afectează pe cimpanzei. El permite „generarea unei puternice reacţii imunitare după o singură doză şi nu este vorba despre un virus replicant”, care, totodată, „nu poate să provoace o infectare continuă la individul vaccinat”.

Din cele 188 proiecte de cercetare aflate în desfăşurare în lumea întreagă pentru găsirea unui vaccin, opt se află în prezent în etapa studiilor clinice (realizate pe oameni), potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: