duminică

10 decembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

1 septembrie, 2020

Protest al studenților de la Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică din Budapesta

Conducerea Universităţii de Artă Dramatică şi Cinematografică de la Budapesta a demisionat luni, în semn de protest faţă de numirea unui nou Consiliu de Administraţie. Cadrele universității și studenții acuză politizarea și intenția Guvernului de a elimina autonomia universitară.

Aproximativ 250 de studenţi s-au închis în sediul universităţii, în noaptea de luni spre marţi şi denunţă pierderea independenţei instituţiei.

De când a ajuns la putere, în urmă cu zece ani, premierul suveranist Viktor Orban a consolidat considerabil controlul statului în domeniul culturii şi presei în Ungaria, scrie Reuters. În discursul victoriei celui de-al treilea mandat, în urma alegerilor din 2018, el şi-a stabilit  ca prioritate ”ancorarea sistemului politic într-o eră culturală”.


Alegătorii săi au cerut revenirea la valorile conervatoare și au acuzat că viața artistică este condusă de liberali și progresiști.

În virtutea unei legi adoptate anul acesta, Universitatea de Artă Dramatică şi Cinematografică, înfiinţată în urmă cu 155 de ani, este proprietatea unei fundaţii private, în locul statului.

Guvernul Orban a desemnat un Consiliu de cinci administratori și a respins toate propunerile venite dn interiorul universității, negând că aduce vreo atingere libertăţii de exprimare, csrie Reuters, prleuată de News.ro.

Conducerea instituţiei consideră că această decizie o privează de dreptul de a superviza toate problemele legate de buget, de organizarea şi gestionarea personalului.


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 80 (al 21-lea, socotindu-se în sens invers)

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: