marți

9 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

15 decembrie, 2015

mevlut cavusogluUniunea Europeană a reluat oficial o nouă etapă a negocierilor de aderare a Turciei la blocul comunitar, așteptând în schimb o mai bună cooperare în ceea ce privește rezolvarea crizei migranților, transmite AFP.

Șefii diplomației din cele 28 de state membre au aprobat luni deschiderea unui nou ”capitol” în discuțiile privind aderarea Turciei la UE, capitol axat pe politicile economice și monetare.

Ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a precizat că decizia, prima de acest fel din ultimii doi ani, este ”simbolică” și va ajuta la rezolvarea unor probleme precum migrația și terorismul.


”Sperăm ca și alte capitole să fie deschise în curând și ca procesul de negociere să își reia cursul natural. Nu ar trebui să așteptăm alți doi ani ca să deschidem un nou capitol”, a declarat Cavusoglu, la Bruxelles.

Deschiderea acestui capitol a fost o condiție a unei înțelegeri la care premierul turc Ahmet Davutoglu și liderii europeni au ajuns, luna trecută, la un summit UE-Turcia.

De la lansarea negocierilor de aderare, în 2005, Uniunea Europeană a deschis doar 15 capitole dintre cele 35 necesare pentru ascensiunea Turciei la blocul comunitar. Pe seama unor neînțelegeri legate de drepturile omului și libertatea presei din Turcia, doar unul dintre capitolele deschise a fost încheiat în ultimul deceniu.

Capitolul deschis luni ar ajuta Turcia să își aducă economia în linie cu regulile europene legate de finanțe, bănci și investiții, a explicat comisarul european pentru extinderea UE, Johannes Hahn.


Aceste aspecte sunt considerate foarte importante la nivel european în special în urma abordării laxe în ceea ce privește primirea de noi state la începutul anilor 2000, abordare ce a contribuit parțial la criza datoriilor publice din zona euro.

”Deschiderea acestui capitol este într-adevăr un semnal clar că procesul de aderare merge înainte”, a mai adăugat comisarul european.

În cadrul înțelegerii din 29 noiembrie dintre Turcia și Uniunea Europeană, liderii europeni s-au angajat să contribuie cu 3 miliarde de euro pentru sprijinirea celor circa două milioane de refugiați de pe teritoriul turc. De asemenea, UE a fost de acord să deschidă un nou capitol – cunoscut oficial drept capitolul 17 – precum și să elimine vizele pentru turiștii turci care doresc să călătorească în interiorul spațiului Schengen.

În schimb, Turcia s-a angajat să ia măsuri pentru a pune capăt traficului de persoane și să coopereze cu UE pentru trimiterea înapoi a migranților care au venit în Europa din motive economice.

Aproape un milion de refugiați și de migranți au ajuns pe continentul european în acest an, cei mai mulți dintre ei prin Turcia, fenomenul fiind considerat cel mai de amploare val migraționist din Europa, de la al Doilea Război Mondial încoace.

De asemenea, Tucia s-a angajat să îi sprijine pe sirieni și să îi ajute să își găsească mai ușor locuri de muncă în Turcia, pentru a opri astfel o parte din valul de migranți ce se îndreaptă către statele Uniunii Europene.

”Pregătim un proiect de lege pentru a emite permise de muncă pentru sirienii care locuiesc în Turcia. Ei au libertatea de a accesa sistemul de asigurări de sănătate. Construim noi săli de clase în școli”, a spus Cavusoglu.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Creșterea nevoii de finanțare a companiilor a fost principalul motor al creditării din S1 al anului, marile bănci prezente pe piața locală reușind să marcheze profituri în creștere.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: