Compania Unilever a anunțat marți că va testa săptămâna de lucru de patru zile în Noua Zeelandă, angajații putând alege zilele în care lucrează și cele în care vor să fie liberi, scrie CNN.
Procesul demarează în decembrie și va dura un an. Cei 81 de mebri ai staff-ului Unilever din Noua Zeelandă vor primi salariul integral, iar efectele noii măsuri vor fi monitorizate de Universitatea de Tehnologie din Sydney, Australia. Dacă procesul decurge bine, compania a anunțat că ar putea decide implementarea la scară largă a săptămânii reduse de lucru.
Înaintea Unilever, și compania neozeelandeză Perpetual Guardian, ce oferă consultanță privind gestionarea averilor, a derulat un experiment similar. Procesul a fost încununat de succes, iar firma a decis să treacă permanent la săptămâna de lucru de patru zile.
Și alte companii mari de la nivel mondial s-au aliniat trendului. De exemplu, anul trecut, filiala din Japonia a Microsoft (MSFT) decis să închidă birourile în fiecare zi de vineri din august, oferind o zi liberă în plus angajaților.
Rezultatele au fost încurajatoare: deși timpul petrecut la muncă s-a redus semnificativ, productivitatea – măsurată ca volum de vânzări pe angajat – a crescut cu aproape 40% față de aceeași perioadă a anului precedent, a anunțat compania.
Ca urmare, Microsoft a anunțat că derula în Japonia un nou experiment de acest gen și a cerut și altor companii să se alăture inițiativei.
Săptămâna de lucru de patru zile este considerată o modalitate de a îmbunătăți echilibrul între viața profesională și viața personală a angajaților. Unele companii au decis să reducă programul de lucru pentru a reduce nivelul de stres la care sunt supuși salariații în timpul pandemiei.