vineri

31 martie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

26 iulie, 2014

Reprezentanţii PDL şi ai PNL au aproabt sâmbătă, în unanimitate, într-un congres comun, protocolul de fuziune prin contopire dintre PDL şi PNL şi statutul noului partid.

De la congresul comun de fuziune au lipsit foştii lideri ai celor 2 formaţiuni, Emil Boc şi Crin Antonescu.

Anterior congresului comun, PDL a aprobat fuziunea cu Forţa Civică, condusă de Mihai Răzvan Ungureanu.

Fuziunea a fost adoptată cu 1 vot împotrivă şi 2 abţineri


Protocolul de fuziune a fost adoptat şi separat, tot sâmbătă, de reprezentanţii PNL şi PDL.

Protocolul prevede că partidul rezultat din fuziune se va numi PNL, iar semnul partidului este o săgeată într-un cerc format din 12 stele şi denumirea PNL, ansamblul fiind înscris într-un pătrat cu colţurile rotunjite.

Până la următoarele alegeri în termen, PNL va funcţiona conform unor dispoziţii tranzitorii din statutul noului partid.

Începând cu 1 ianuarie 2015, PNL va fi condus de co-preşedinţii Vasile Blaga şi Klaus Iohannis. PNL va avea un preşedinte ales la congresul din 2017.


Noul statut al partidului a împrumutat majoritatea prevederilor doctrinare de la fostul PDL.

Alegerile de la Convenţia Naţională se vor face pe baza moţiunilor, aşa cum proceda PDL.

Candidatul la funcţia de preşedinte al României va proveni din rândurile unuia dintre cele 2 foste partide (în competiţie fiind Cătălin Predoiu şi Klaus Iohannis), iar candidatul la funcţia de prim-ministru va proveni din rândurile celuilalt fost partid.

Protocolul de fuziune a fost votat în congresul comun cu un vot împotrivă şi cu două abţineri.

Alianţă electorală pentru prezidenţiale

Din motive legate de durata procedurilor de înscriere a noului partid, PDL şi PNL au convenit constituirea alianţei electorale “Alianţa Creştin Liberală PNL-PDL”, Semnul electoral al alianţei este reprezentat de semnele electorale ale celor două partide deasupra cărora se află acronimul ACL.

Obiectivul acestei Alianţei este participarea cu un candidat şi cu un program comun la alegerile prezidenţiale.

Candidat va fi desemnat în urma unor cercetări sociologice, prin votul Delegaţiei Permanente a PNL şi al Biroului Permanent Naţional al PDL.

Conducera operativă a alianţei va fi asigurată de Vasile Blaga, Klaus Iohannis- copreşedinţi, Teodor Atanasiu, Marian Petrache, Sorin Frunzăverde, Eduard Helvig, Ludovic Orban, Gheorghe Falcă, Gheorghe Flutur, Mircea Hava, Cătălin Predoiu, George Scripcaru.

Declaraţiile prezidenţiabililor

Concurenţa dintre cei 2 potenţiali candidaţi la prezidenţiale s-a făcut simţită şi la congresul de fuziune.

“Mi-am asumat acest proiect prezidenţial, vă asigur că voi continua să lupt până la capăt pentru victoria noastră. Nu voi face niciun pas înapoi, voi lupta să fiţi mândri de mine. Vom alege cea mai bună soluţie pentru partid, fie eu, fie domnul Iohannis. Vreau să vă promit că, indiferent cum, în ce formă, cât de greu îmi va fi sau nu, mă veţi avea alătur şi împreună vom face Crăciunul la Cotroceni”, a spus Cătălin Predoiu, candidatul PDL la prezidenţiale.

“Îmi doresc ca valorile să fie respectate. Nu mai vreau ca intelectualii din ţara mea să fie umiliţi şi sfidaţi. Nu mai vreau ca diversele categorii sociale şi profesionale să fie puse pe picior de război, să fie instigate una împotriva celeilalte (…) Vreau mai puţin spectacol, mai puţină gălăgie şi, mai ales, cred că este nevoie de mai multă sobrietate în exercitarea funcţiei de preşedinte”, a spus Klaus Iohannis.

Marii absenţi

Fost preşedinte PDL, Emil Boc a declarat, sâmbătă, potrivit Mediafax, că nu regretă că a rămas un partener al preşedintelui Traian Băsescu şi că a fost alături de acesta şi de Fundaţia Mişcarea Populară.

Absent de la manifestarea organizată la Bucureşti, Emil Boc a declarat la Cluj că “şeful statului şi fundaţia au fost singurii care şi-au asumat deschis şi până la capăt procesul de reformă a statului, lucru pe care PDL nu l-a făcut cu convingere”.

La fel ca Emil Boc, Crin Antonescu a lipsit de la congresul de fuziune, fiind plecat în străinătate. Ludovic Orban spune că fostul preşedinte PNL a plecat în concediu.

Victor Ponta şi Elena Udrea, reacţii pe Facebook

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a postat sâmbătă pe Facebook un mesaj, în care îi acuză pe liberali că sunt “trădători”, că s-au aliat cu ”susţinătorii şi profitorii regimului Băsescu”, apreciind că noua Alianţă PNL-PDL este “o reunire a nebunilor şi mişeilor sub acelaşi acoperiş!”.

Tot de pe Facebook vine şi reacţia preşedintelui PMP, Elena Udrea: „Astăzi este o zi neagră în istoria politică post-decembristă. Partidul celei mai mari speranţe şi celor mai mari victorii electorale, PDL, dispare! După ce au prăbuşit partidul care a dat de trei ori primarul Capitalei şi de două ori Preşedintele României, care a condus România şi a scos-o din cea mai grea criză economică a ultimilor 80 de ani, ducându-l la un jenant 12% la europarlamentare, cei care sunt în fruntea lui astăzi au ales să îl topească în PNL. Ca să nu se vadă că sunt neputincioşi în a-i oferi un viitor”.

Articole recomandate:

Etichete: , , , ,

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Moto: ”Generalii mei, în temeinica lor prostie, veneau și-mi spuneau: <Majestate, oamenii nu mai vor să lupte>. Iar eu în sinea mea mă gândeam: <adică nu mai vor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: