vineri

3 mai, 2024

23 februarie, 2024

Ministrul maghiar de externe Peter Szijjarto a vizitat Teheranul, joi, întâlnindu-se cu omologul său iranian, Hossein Amir-Abdollahian, și semnând acorduri comerciale în domeniile agricultură și industria alimentară.

„Acordul de cooperare dintre Iran și Ungaria, semnat astăzi și care intră în vigoare, oferă oportunități comerciale suplimentare în domeniile agriculturii și industriei alimentare”, a spus Szijjarto pe Facebook.

„Acordul deschide posibilitatea unei intrări și mai active pe piața iraniană a tehnologiilor agricole maghiare de înaltă calitate și a produselor din industria alimentară”, susține oficialul ungar.

„Ungaria nu vede cooperarea Est-Vest ca un pericol sau un risc, ci ca pe o oportunitate imensă”


Szijjarto a participat la un forum de afaceri maghiar-iranian la Teheran pentru a discuta despre sectoarele neafectate de sancțiuni, inclusiv industriile farmaceutice, alimentare, de sănătate și de gestionare a apei, potrivit presei din Ungaria. Au fost prezenți și reprezentanți ai mediului de afaceri maghiar.

„Nu contează ce credem noi despre sancțiuni în general”, a spus Szijjarto la Teheran, adăugând că construirea cooperării sub sancțiuni „nu este ușoară”, dar „nu e imposibilă”.

Vorbind la conferința de presă comună cu Amir-Abdollahian, ministrul de externe maghiar a spus că Ungaria dorește să prevină o escaladare a conflictelor în Orientul Mijlociu, adăugând că se așteaptă ca Teheranul „să se comporte responsabil”.

Szijjarto a mai spus că lumea se îndreaptă din nou către formarea a două blocuri, subliniind că Ungaria nu vrea să fie prinsă între ele, așa cum a făcut cândva. „Ungaria nu vede cooperarea Est-Vest ca un pericol sau un risc, ci ca pe o oportunitate imensă”, a spus acesta.


Iran oferă sprijin grupărilor militante din Yemen, Siria, Irak și Liban, care s-au ciocnit recent cu puterile occidentale. Teheranul sprijină, de asemenea, gruparea militantă palestiniană Hamas, implicată în prezent într-un război cu Israelul.

Oficialii din țările NATO și ale UE vizitează rar Iranul, deoarece rămâne una dintre cele mai sancționate țări din lume din cauza nerespectării drepturilor omului, a programului nuclear și a sprijinului acordat grupărilor teroriste și militante din străinătate. Teheranul a oferit sprijin extins războiului Moscovei împotriva Ucrainei, inclusiv drone kamikaze Shahed și, se pare, chiar rachete. La rândul său, Budapesta menține, de asemenea, relații de prietenie cu Rusia.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: