duminică

28 aprilie, 2024

14 aprilie, 2023

Guvernul Ungariei a anunțat că îşi retrage reprezentanţii din Banca Internaţională de Investiţii (IIB), controlată de Rusia, şi va părăsi această instituţie, relatează Reuters.

Guvernul Ungariei a anunțat că își retrage reprezentanții din Banca Internațională de Investiții (IIB) și va părăsi această instituție, la o zi după ce SUA au impus sancțiuni împotriva a trei manageri ai băncii care are sediul la Budapesta: doi cetățeni ai Federației Ruse și unul maghiar.

La sfârşitul lunii ianuarie, Ungaria deţinea o participaţie de 25,27% din IIB, a doua cea mai mare participaţie după Rusia, cu 45,44%, potrivit site-ului băncii. Unul dintre reprezentanţii Ungarie la IIB a fost chiar ministrul Dezvoltării Economice, Marton Nagy, care a făcut parte din consiliul guvernatorilor.

Casa Albă a anunțat că Ungaria nu a ţinut seama de îngrijorările SUA exprimate cu privire la „platforma opacă a Kremlinului”, referire la banca ce şi-a mutat sediul de la Moscova la Budapesta în 2019 şi pe care SUA au acuzat-o că facilitează inclusiv spionajul.

În ciuda faptului că a fost de acord să se retragă din bancă, Ungaria şi-a exprimat frustrarea că a fost forţată să facă acest lucru. „Acceptăm şi înţelegem că reprezentăm poziţii diferite, dar nu înţelegem de ce este necesară presarea altor state pentru a le schimba pe ale lor”, a declarat ministrul de Externe Peter Szijjarto, în cadrul unei conferinţe de presă. „Ungaria este un stat suveran, prin urmare ar trebui să fie tratată ca atare, în loc să fie considerată o colonie”, a acuzat şeful diplomaţiei de la Budapesta.

Apropierea Ungariei de Rusia, în special de când la conducerea guvernului de la Budapesta a venit premierul Viktor Orban, îi deranjează și înrijorează și pe alți aliați, nu doar SUA.

Premierul polonez, Mateusz Morawiecki, a declarat recent că relațiile cu Ungaria „s-au schimbat foarte mult” după ce Rusia a declanșat invazia în Ucraina. „Relațiile noastre cu Ungaria s-au schimbat foarte mult din cauza poziției Ungariei față de Ucraina și Rusia, asta este un fapt. Obișnuiam să cooperăm foarte bine la nivelul Grupului de la Vișegrad, acum mai puțin”, a declarat Morawiecki, la Washington, relatează BBC. (Cehia, Slovacia, Polonia și Ungaria formează grupul de la Vișegrad).

„În locul Ungariei, lucrăm acum foarte, foarte strâns cu România și cu țările baltice. De aceea spun că țările est-europene – mai puțin Ungaria – sunt unanime în legătură cu ceea ce se întâmplă în Ucraina”, a declarat Morawiecki, citat de Reuters.

Republica Cehă, Polonia şi Slovacia şi-au finalizat deja retragerea din Banca Internaţională de Investiţii a Rusiei, în timp ce România va ieşi în iunie.

Trezoreria americană a avertizat după o întâlnire a unor oficiali de rang înalt din Statele Unite și Europa cu reprezentanți ai instituțiilor financiare din țările aliate cu privire la acțiunile Rusiei care încalcă sancțiunile occidentale, a declarat un oficial american participant la discuții.

Întâlnirea a avut loc în marja reuniunilor de primăvară ale Băncii Mondiale şi ale Fondului Monetar Internaţional, în cadrul cărora oficiali de top ai serviciilor de informaţii americane au împărtăşit informaţii despre modul în care Rusia foloseşte agenţia sa de informaţii militare GRU şi Serviciul Federal de Securitate (FSB) pentru a încerca să eludeze sancţiunile şi controalele la export, relatează Reuters, citată de News.ro

Implicarea Ungariei în IIB a reprezentat o sursă de amplificare a tensiunii în relația Budapestei cu Washington, care s-a deteriorat semnificativ în ultimele luni din cauza relației continue a guvernului ungar cu Kremlinul și a unei campanii din presa apropiată lui Viktor Orban care îl vizează pe ambasadorul SUA în Budapesta, David Pressman.

„Prezența IIB la Budapesta permite Rusiei să-și sporească prezența serviciilor de informații patronate de Kremlin în Europa”, a declarat Departamentul de Trezorerie al SUA într-un comunicat în care explică decizia aplicării de sancțiuni.

Despre banca înființată de Rusia, a Departamentul Trezoreriei a spus că „deschide ușa activităților de influență malignă ale Kremlinului în Europa Centrală și Balcanii de Vest și ar putea servi drept mecanism pentru corupție și finanțare ilicită, inclusiv încălcări ale sancțiunilor”.

***



Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: