28 februarie, 2022

Ungaria nu va trimite arme Ucrainei și nici nu va permite ca arme letale să tranziteze teritoriul său, pentru a menține țara în siguranță, a declarat luni ministrul de externe Peter Szijjarto, în timpul unei vizite în Kosovo, relatează Reuters.

„Motivul pentru care luăm această decizie este că astfel de livrări ar putea deveni ținta unor acțiuni militare ostile și… trebuie să asigurăm securitatea Ungariei… să nu ne implicăm în acel război”, a spus Szijjarto după întâlnirea cu ministrul de externe al Kosovo, Donika Gervalla.

Elveția a renunțat la neutralitate pentru a aplica sancțiunile decise de UE

După câteva zile de ezitare, până și Elveția a renunțat luni la neutralitate și adoptă toate sancțiunile decise de UE împotriva Rusiei.


Nu vor fi excepții: cinci oligarhi au deja interzis să intre în Elveția, conturile bancare ale tuturor celor 336 de persoane aflate pe lista UE – inclusiv ale lui Vladimir Putin și Serghei Lavrov – vor fi înghețate imediat.

Spațiul aerian al țării este închis aeronavelor rusești, în timp ce companiile aeriene elvețiene și-au anulat zborurile către Rusia.

Una dintre măsurile anunțate duminică seara de Ursula von der Leyen este achiziția de arme, de către UE, și trimiterea acestora în Ucraina.

Miniştrii Apărării din Uniunea Europeană discută luni planul de a finanţa în comun livrări de arme în valoare de 500 de milioane de euro către Ucraina.


Livrările vor include armament defensiv necesar pentru a respinge forţele ruse, potrivit şefului diplomaţiei europene, Josep Borrell.

„Statele membre trebuie să ofere aceste arme, trebuie să se coordoneze în privinţa acestor resurse”, a spus Josep Borrell înaintea reuniunii miniştrilor Apărării din UE.

„Lupta este dură, Kievul rezistă, iar Rusia plăteşte un preţ ridicat în privinţa numărului de victime, dar trebuie să oferim muniţie, trebuie să oferim arme de mare calibru şi echipamente antitanc. De asemenea, trebuie să oferim combustibil pentru tancuri, pentru avioane. Iar toate acestea trebuie coordonate”, a mai afirmat şeful diplomaţiei europene.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: