vineri

26 aprilie, 2024

16 mai, 2019

Ministrul de externe maghiar Péter Szijjártó și președintele Gazprom, Alexey Miller

Ungaria amenință că va încheia un nou contract pe termen lung de aprovizionare cu gaze naturale din Rusia, dacă americanii de la Exxon Mobil Corp nu vor lua, până în septembrie, decizia finală de investiţie în exploatarea zăcământului Neptun Deep din Marea Neagră, concesionat împreună cu OMV Petrom.

„Exxon Mobil poate fi compania care face jocurile privind alimentarea cu energie a Europei. Dar trebuie să adopte decizia finală de investiție. Dacă ei nu vor lua această decizie până în septembrie, va trebui să încheiem un alt acord pe termen lung cu rușii, a declarat ministrul de externe maghiar, Peter Szijjártó, citat de Reuters.

Pe de altă parte, premierul maghiar Viktor Orban s-a întâlnit marți, cu preşedintele  Donald Trump, la Casa Albă, în scopul dezvoltării relaţiilor dintre cele două ţări.


Exxon Mobil şi OMV Petrom au amânat decizia finală de investiţie din cauza prevederilor legii ofshore şi ale OUG 114, pe care le consideră necorespunzătoare. „Mediul legislativ actual nu oferă premisele necesare pentru o decizie de investiție în valoare de câteva miliarde”, spune un raport al OMV Petrom (SNP).

Rezervele României de gaze naturale din Marea Neagră constituie o „provocare potențială” faţă de dominația livrărilor Gazprom în Europa Centrală și de Est.

În afară de diversificarea aprovizionării în regiune, exploatarea zăcămintelor ar aduce guvernului român venituri de 26 miliarde de dolari până în 2040. Rezervele din perimetrul Neptun Deep sunt estimate între 42 şi 84 de miliarde de metri cubi, potrivit unor date Deloitte.

Este nevoie de „condiții fiscale competitive și stabile, de o piață liberalizată a gazelor în România care să permită comerţul fără restricţii și de o interconectare suficientă cu piețele libere și lichide învecinate, pe durata acordului nostru de concesiune”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Exxon, Julie King, pentru Reuters.


Ca alternativă la gazele naturale româneşti, ministrul de externe maghiar a mai evocat şi ruta de aprovizionare cu gaze naturale lichefiate prin construirea unui terminal în portul croat Krk.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: