miercuri

10 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

31 martie, 2022

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a anunțat joi că a semnat un decret care îi obligă pe cumpărătorii străini să plătească în ruble importurile de gazul rusesc, începând din 1 aprilie, iar contractele vor fi suspendate dacă nu se va respecta noua regulă.

Rusia anunțase intenția de a trece la plata în ruble a gazelor exportate în urmă cu o săptămână.

Rusia ar putea urmări, prin schimbarea monedei în care se plătesc exporturile de gaze (plăți în prezent în dolari sau euro), redeschiderea contractelor pentru renegocierea unor condiții, precum durata sau prețul. Alte ipoteze susțin că intenția ar fi de întărire a monedei, puternic afectată de inflație și blocarea rezervelor valutare.


Totuși, specialiștii atrag atenția că migrarea de la valută la ruble ar duce la o intensificare a tensiunilor asupra balanței de plăți a țării.

Condiții pentru continuarea exportului de gaze

„Pentru a cumpăra gaze naturale rusești, trebuie deschise conturi în ruble în băncile rusești. Din aceste conturi se vor face plățile pentru gazele livrate începând de mâine”, a spus Vladimir Putin într-o declarație televizată, citată de Reuters.

În caz contrar, „vom considera că este o neîndeplinire a obligațiilor din partea cumpărătorilor, cu toate consecințele care decurg. Nimeni nu ne vinde nimic gratis și nici nu vom face caritate – adică contractele existente vor fi oprit”, a adăugat liderul rus.

Decizia lui Vladimir Putin de a impune plățile cu ruble pentru gaz a impulsionat moneda rusă, care scăzuse la minime istorice când Occidentul a aplicat sancțiuni drastice, după declanșarea invazieri atrmatei ruse în Ucraina, pe 24 februarie.


Companiile și guvernele occidentale au respins această mișcare ca o încălcare a contractelor existente, care sunt stabilite în euro sau dolari.

Președintele Rusiei a spus că schimbarea este menită să întărească suveranitatea Rusiei, care își va respecta obligațiile pe care le are din toate contractele.

Rusia furnizează aproximativ o treime din gazul european. Germania a anunțat miercuri că ar putea fi nevoită să recurgă la raționalizarea consumui de gaze.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Creșterea nevoii de finanțare a companiilor a fost principalul motor al creditării din S1 al anului, marile bănci prezente pe piața locală reușind să marcheze profituri în creștere.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: