marți

16 iulie, 2024

13 iunie, 2024

Ungaria trebuie să plătească o amendă în valoare de 200 de milioane de euro pentru că nu a implementat schimbări în politica sa de gestionare a imigranților și a solicitanților de azil la frontieră, a anunțat joi instanța supremă a Uniunii Europene, CJUE.

„Decizia este scandaloasă și inacceptabilă”, a declarat imediat premierul Viktor Orban într-o postare pe Facebook.

Guvernul naționalist de la Budapesta, care a refuzat anterior să pună în aplicare hotărârea Curții din 2020, va trebui, de asemenea, să plătească o amendă zilnică de un milion de euro (1,08 milioane de dolari) până când va pune în aplicare integral măsurile, scrie Reuters.


În verdictul său, Curtea Europeană de Justiție precizează că Ungaria nu a luat măsuri „pentru a se conforma hotărârii din 2020 în ceea ce privește dreptul solicitanților de protecție internațională de a rămâne în Ungaria până la luarea unei decizii finale cu privire la recursul lor împotriva respingerii cererii și extrădării resortisanților țărilor terțe aflați în situație de ședere ilegală”.

Viktor Orban a amenințat că nu va respecta decizia CJUE din 2020

Guvernul Orban a susținut că hotărârea din 2020 a fost discutabilă, întrucât închisese deja așa-numitele „zone de tranzit”, în timp ce a înăsprit, de asemenea, normele pentru a interzice accesul viitorilor solicitanți de azil.

În conformitate cu legislația actuală, imigranții pot depune cereri de azil doar în afara granițelor Ungariei, la ambasadele acesteia din Serbia sau Ucraina, țări vecine. Cei care încearcă să treacă granița sunt în mod obișnuit împinși înapoi.

Viktor Orban, care s-a confruntat adesea cu executivul UE în probleme ce variază de la independența sistemului judiciar maghiar la trimiterea de arme în Ucraina, a promis în 2021 că „va menține regimul existent (în ceea ce privește solicitanții de azil – n.red.) chiar dacă instanța europeană ne va ordona să îl schimbăm”.


****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: