marți

19 martie, 2024

28 ianuarie, 2021

Frontex, Agenția Europeană pentru Poliţia de Frontieră şi Garda de Coastă, a anunțat că își suspendă toate operațiunile din Ungaria pe motiv că guvernul maghiar nu respectă o decizie a Curții de Justiție a UE (CJUE).

Un purtător de cuvânt al agenției UE a confirmat oficial decizia instituției, arătând că operațiunile Frontex nu se pot desfășura decât dacă este respectată legislația europeană.

Ylva Johansson, comisarul european pentru Afaceri Inerne, a salutat decizia Frontex și a cerut Ungariei să înceteze operațiunile de returnare în Serbia a migranților care cer azil.


Decizia Frontex vine la aproape două luni după ce Curtea de Justiţiei a Uniunii Europene (CJUE) a stabilit că practica de deportare a migranților, fără a examina individual fiecare caz, este ilegală.

Chiar și după decizia din 17 decembrie a CJUE, poliţia de frontieră ungară a obligat peste 3000 de migranţi să treacă graniţa în Serbia, fără a le permite să depună cereri de azil, declarase în urmă cu o săptămână Andras Lederer, reprezentant al Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului. El a apreciat că este vorba de „o încălcare făţişă a legii”. „Este revoltător că lucrurile continuă aşa”, a spus Lederer, potrivit Politico, preluată de Agerpres.

Ungaria a început deportările nediscriminatorii în toamna lui 2015, când guvernul condus de premierul Viktor Orban a decis construirea unui gard metalic la frontiera cu Serbia. Autorităţile ungare susţin că deportările constituie respingeri ale cererilor de azil, în urma cărora poliţiştii de frontieră „escortează” „migranţii ilegali” la porţile din gard, pe unde pot intra în Serbia.

Premierul Viktor Orban a cerut permanent refacerea strategiei UE privind migrația ilegală, dar toate încercările UE de a reforma această politică au eșuat. Mai multe state membre UE, mai ales din sudul blocului comunitar, refuză să primească migranții din Orientul Mijlociu și nordul Africii.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Economia României a suferit în ultimul deceniu unele dintre cele

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: