miercuri

17 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

2 decembrie, 2020

Comisia Europeană a confirmat că Ungaria va avea voie să administreze vaccinul rusesc împotriva Covid-19, Sputnik V, pentru cetățenii săi, chiar dacă nu are o autorizație în acest sens de la Agenția Europeană a Medicamentului (EMA).

Ungaria a primit luni primele doze de vaccin Sputnik V, după cum a confirmat ministrul ungar de Externe Peter Szikarto, iar autoritățile țării au început deja testarea acestuia pentru a-i verifica siguranța și eficacitatea.

Autoritățile maghiare vor putea utiliza o procedură de urgență prevăzută de reglementările europene ce le permite statelor membre să testeze pe teritoriile lor vaccinuri care nu au încă aprobarea centralizată a acestui organism european, dar numai într-un mod „limitat” și „temporar”.


„Într-o situație de urgență, un stat membru poate autoriza într-un mod limitat un vaccin și distribuirea acestuia către cetățeni”, a explicat într-o conferință de presă principalul purtător de cuvânt al executivului comunitar, Eric Mamer, citat de 20 Minutos, preluată de Rador.

În aceste cazuri, a mai spus Eric Mamer, medicamentul poate fi furnizat numai în interiorul granițelor țării care a optat pentru această procedură.

Guvernul Viktor Orban are astfel dreptul de a utiliza vaccinul rusesc Sputnik V, fără să aștepte o evaluare de la EMA.

Purtătorul de cuvânt al departamentului Sănătății al Comisiei Europene, Stefan de Keersmaecker, a explicat că, în aceste cazuri, statele membre sunt însărcinate cu efectuarea „evaluării” relevante și, prin urmare, lor le revine „întreaga responsabilitate” în acest sens.


Executivul comunitar a subliniat însă că este „esențial” să existe „transparență maximă” în proces. „De aceea, credem că este important ca EMA să fie implicată în procesul de validare a vaccinului”, a insistat Eric Mamer.

În afara procedurii de urgență, ruta „centralizată” pentru autorizarea vaccinurilor biotehnologice include o recomandare „obligatorie” din partea Agenției Europene pentru Medicamente înainte ca acestea să poată fi distribuite în Uniunea Europeană. Este cazul, de exemplu, al tuturor vaccinurilor pe care Bruxelles-ul le-a negociat pentru achiziționarea a șase dintre ele în avans.

Autoritățile ruse au anunțat că vaccinul Sputnik V are o eficiență de 95%. În pofida scepticismului exprimat de experții occidentali, peste 50 de țări și-au exprimat intenția de a achiziționa acest ser pentru a neutraliza noul coronavirus.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Scumpirea energiei electrice a fost amplificată de mecanismul formării prețurilor adoptat în UE („pay as clear”), care promovează alinierea prețurilor angro la cel mai mare cerut pe piață.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: