Cloud-ul guvernamental – restanța esențială în digitalizarea administrației

Una dintre marile restanțe ale guvernului Orban în materie de digitalizare o reprezintă neadoptarea Legii cloud-ului guvernamental, componentă esențială pentru transformarea digitală a administrației românești.… Mai mult›
17.01.2021
Lecțiile ieșirii din criza precedentă, pentru criza actuală: istoria corelației PIB – salariu – inflație

În condițiile în care rezultatul economic este în scădere, cazul României anului 2020 (-5% pe primele trei trimestre), se pune problema sursei și a ritmului… Mai mult›
17.01.2021
România a consemnat în 2019 cea mai mare scădere a prețului caselor între statele UE. Evoluțiile din 2010 încoace și implicații

România a consemnat în 2019 cea mai mare scădere a prețului caselor între statele UE (valoare ajustată cu inflația), potrivit unei analize publicate de Eurostat.… Mai mult›
15.01.2021
Bugetul 2021: în căutarea unei consolidări fiscale fără șocuri

Bugetul pe anul 2021 reprezintă ora adevărului – atât pentru ieșirea din criza produsă de Covid și menținerea unei direcții de dezvoltare coerente, cât și… Mai mult›
14.01.2021
Ungaria a început, cu acordul Comisiei Europene, testarea vaccinului anti-Covid produs de Rusia
de Iulian Soare , 2.12.2020
Comisia Europeană a confirmat că Ungaria va avea voie să administreze vaccinul rusesc împotriva Covid-19, Sputnik V, pentru cetățenii săi, chiar dacă nu are o autorizație în acest sens de la Agenția Europeană a Medicamentului (EMA).
Ungaria a primit luni primele doze de vaccin Sputnik V, după cum a confirmat ministrul ungar de Externe Peter Szikarto, iar autoritățile țării au început deja testarea acestuia pentru a-i verifica siguranța și eficacitatea.
Autoritățile maghiare vor putea utiliza o procedură de urgență prevăzută de reglementările europene ce le permite statelor membre să testeze pe teritoriile lor vaccinuri care nu au încă aprobarea centralizată a acestui organism european, dar numai într-un mod „limitat” și „temporar”.
„Într-o situație de urgență, un stat membru poate autoriza într-un mod limitat un vaccin și distribuirea acestuia către cetățeni”, a explicat într-o conferință de presă principalul purtător de cuvânt al executivului comunitar, Eric Mamer, citat de 20 Minutos, preluată de Rador.
În aceste cazuri, a mai spus Eric Mamer, medicamentul poate fi furnizat numai în interiorul granițelor țării care a optat pentru această procedură.
Guvernul Viktor Orban are astfel dreptul de a utiliza vaccinul rusesc Sputnik V, fără să aștepte o evaluare de la EMA.
Purtătorul de cuvânt al departamentului Sănătății al Comisiei Europene, Stefan de Keersmaecker, a explicat că, în aceste cazuri, statele membre sunt însărcinate cu efectuarea „evaluării” relevante și, prin urmare, lor le revine „întreaga responsabilitate” în acest sens.
Executivul comunitar a subliniat însă că este „esențial” să existe „transparență maximă” în proces. „De aceea, credem că este important ca EMA să fie implicată în procesul de validare a vaccinului”, a insistat Eric Mamer.
În afara procedurii de urgență, ruta „centralizată” pentru autorizarea vaccinurilor biotehnologice include o recomandare „obligatorie” din partea Agenției Europene pentru Medicamente înainte ca acestea să poată fi distribuite în Uniunea Europeană. Este cazul, de exemplu, al tuturor vaccinurilor pe care Bruxelles-ul le-a negociat pentru achiziționarea a șase dintre ele în avans.
Autoritățile ruse au anunțat că vaccinul Sputnik V are o eficiență de 95%. În pofida scepticismului exprimat de experții occidentali, peste 50 de țări și-au exprimat intenția de a achiziționa acest ser pentru a neutraliza noul coronavirus.