miercuri

29 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

26 iulie, 2021

moscheea sfanta sofia turciaComitetul Patrimoniului Mondial al UNESCO a cerut Turciei să prezinte până în 2022 un raport privind starea de conservare a fostului muzeu Sfânta Sofia din Istanbul, exprimându-și „profunda îngrijorare” cu privire la consecințele transformării acestei celebre clădiri din perioada bizantină într-o moschee.

Comitetul a declarat că „regretă profund lipsa de dialog şi de informare” cu privire la decizia Turciei de a schimba statutul muzeelor Hagia Sofia şi Sfântul Mântuitor din Chora, o altă capodoperă a arhitecturii bizantine.

Cele două edificii sunt proprietăţi de stat şi au fost protejate „cu meticulozitate”, a replicat Ministerul de Externe de la Ankara, acuzând agenţia ONU de încălcarea suveranităţii Turciei, scrie AFP, preluată de Agerpres.


Transformarea Hagia Sofia, până atunci muzeu, în moschee, la 10 iulie 2020, de către autorităţile turce, a declanşat un val de indignare internaţională și a amplificat tensiunile dintre Turcia și Grecia.

(Citiți și: „Prima rugăciune musulmană la Sfânta Sofia, după 86 de ani – Biserica ortodoxă greacă, ”în doliu””)

În august 2020, un decret prezidențial a dispus transformarea într-o moschee a Bisericii Mântuitorului din Chora, numită și Biserica Chora, decorată în special cu fresce din secolul al XIV-lea reprezentând Judecata de Apoi. Aceste inițiative au făcut parte din eforturile președintelui Recep Tayyip Erdogan de a-i distruge pe susținătorii săi mai conservatori și naționaliști, deoarece Turcia se confruntă cu dificultăți economice agravate de pandemie.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

În prezent, Comitetul Patrimoniului Mondial se reunește online sub președinția din Fuzhou (China) a lui Tian Xuejun, viceministru chinez al Educației și președinte al Comisiei naționale chineze pentru UNESCO pentru sesiunea sa anuală. În cazul în care Comitetul se declară nemulțumit de starea de conservare a unui sit înscris pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO îl poate înscrie pe lista siturilor Patrimoniului Mondial aflate în pericol sau pur și simplu îl poate retrage.

 


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: