marți

28 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

27 ianuarie, 2022

Guvernul României a aprobat joi proiectul de Lege privind datele deschise şi reutilizarea informaţiilor din sectorul public, act normativ iniţiat de Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) şi Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării (MCID).

Potrivit unui comunicat al ADR, obiectivele principale ale acestui act legislativ vizează:

  • utilizarea datelor disponibile din sectorul public pentru crearea unor produse, soluţii şi servicii IT inovative de către companiile private
  • consolidarea liberei circulaţii a informaţiilor, facilitarea comunicării cu instituţiile publice şi transparentizarea activităţii administraţiei, pentru cetăţeni.

Demersul juridic coordonat de ADR şi MCID a avut în vedere transpunerea integrală în legislaţia naţională a Directivei (UE) 2019/1024 a Parlamentului European şi a Consiliului privind datele deschise şi reutilizarea informaţiilor din sectorul public.

(Citiți și: Once only – digitalizarea: un principiu care ar putea genera economii de 180 milioane euro anual. 3 exemple foarte concrete”)


Directiva a actualizat cadrul legislativ european, astfel încât acesta să reflecte progresele din domeniul tehnologiilor digitale, stimulând totodată inovarea digitală, în special în ceea ce priveşte inteligenţa artificială.

„Informaţiile din sectorul public reprezintă o sursă extraordinară de date care pot contribui la îmbunătăţirea vieţii fiecărui cetăţean, prin dezvoltarea de noi aplicaţii IT, dar şi prin îmbunătăţirea serviciilor şi a produselor. Utilizarea inteligentă a datelor, inclusiv prelucrarea lor prin intermediul aplicaţiilor de inteligenţă artificială, va contribui la transformarea digitală şi la evoluţia economiei digitale a României. Datorită accesului liber, direct şi complet la activitatea publică prin intermediul datelor deschise (Open Data), cetăţenii şi companiile vor beneficia de transparenţă în activitatea instituţiilor publice şi de monitorizarea directă a performanţei activităţii administraţiei”, a declarat Dragoş Vlad, preşedintele ADR.

Prin adoptarea noii legislaţii, ADR, ca organism de control imparţial în sfera datelor deschise, devine garantul accesului liber la datele deschise publicate de instituţiile guvernamentale şi este alături de cetăţean prin aplicarea standardelor Open Data faţă de toate instituţiile administraţiei centrale.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Open Data sunt acele date care trebuie să fie disponibile în mod gratuit publicului larg spre a fi folosite şi republicate după necesităţi, fără restricţii cu privire la drepturile de autor, patente sau alte mecanisme de control. Open Data se fundamentează pe 3 principii: transparenţă, participare şi colaborare.


Pentru aplicarea extinsă a acestei legi mai trebuie ca bazele de date ale instituțiilor publice să fie interconectate, soluția cea mai eficientă fiind cea a Cloud-ului guvernamental. Realizarea cloud-ului este agreeată din punct de vedere politic, dar este încă în stadiul de proiect, urmând să fie finalizat până în 2024, cu finanțare din PNRR.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: