Până în 2050, un sfert din populația Europei și Americii de Nord vor fi persoane în vârstă, adică peste 65 de ani, întrucât crește speranța de viața, iar fertilitatea scade, avertizează un raport ONU, într-un raport privind prognozele demografice. De aceea, statele trebuie să se pregătească pentru presiuni fără precedent asupra bugetelor alocate pensiilor, sistemului de sănătate și de asitență socială.
Unul din șase pământeni va avea peste 65 de ani, în 2050, comparativ cu unul din 11, în 2019, iar în unele regiuni proporția persoanelor în vârstă se va dubla în următorii 30 de ani, înclusiv în nordul Africii, Asia și America Latină, mai atrage atenția Raportul „Perspectivele Populației Mondiale 2019: Repere”, prezentat luni de Divizia Populație a ONU.
Documentul rectifică ușor estimările inițiale privind creșterea numărului de locuitori de pe Terra, prognoza pentru 2050 fiind de 9,7 miliarde oameni, față de 7,7 miliarde în prezent.
Plafonul de 11 miliarde de persoane pe glob va fi atins la sfârșitul secolului, în 2100.
India va depăși China în 2027 și va deveni țara cu cea mai numeroasă populație. Nouă țări vor fi răspunzătoare de peste jumătate din creșterea globală a populației până în 2050: India, Nigeria, Pakistan, Congo, Etiopia, Tanzania, Indonezia, Egipt și Statele Unite.