marți

28 martie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

2 aprilie, 2019

După ce și-a asumat conducerea procesului Brexit, Parlamentul britanic eșuează pentru a doua oară să găsească majoritatea care să aprobe o soluție alternativă la acordul convenit de Theresa May cu Uniunea Europeană. Camera Comunelor a votat luni seară 4 amendamente care conțineau fiecare câte o alternativă, dar toate au fost respinse.

Premierul Theresa May a convocat marți o ședință a cabinetului programată să dureze 5 ore, ministrul pentru Brexit anunțând că guvernul încearcă să găsească o soluție de ieșire din impas, în condițiile în care, dacă guvernul britanic nu solicită din nou o amânare pe termen lung, Brexit se va produce, fără acord, pe data de 12 aprilie.

Presa britanică relata luni seară că ambii ”jucători” instituționali luau în calcul soluția repetării votului– Camera Comunelor să voteze miercuri pentru a treia oară soluțiile alternative, acordul Brexit să fie votat joi, a patra oară.


Președintele Camerei Comunelor, John Bercow, care în urmă cu 2 săptămâni spunea că acordul negociat de către Theresa May nu poate fi votat în mod repetat, spunea luni seară, după eșecul înregistrat în Cameră, că în acest moment documentul convenit cu UE este singura alternativă la hard Brexit.

Alternativele supuse votului luni seara au fost:

1) Amendamentul C – Uniunea vamală: respinsă cu 276 voturi împotrivă şi 273 pentru
Propunerea conservatorului Ken Clarke prevedea ca orice acord al Brexitului să includă măcar un angajament de a negocia „o uniune vamală permanentă şi exhaustivă a Marii Britanii cu UE”. Acest amendament fusese respins cu o diferenţă de doar şase voturi, în votul iniţial de săptămâna trecută.

2) Amendamentul D – Piaţa unică 2.0: respinsă cu 282 împotriva şi 261 pentru
Propus de conservatorii Nick Boles, Robert Halfon, Dame Caroline Spelman, laburiştii Stephen Kinnock şi Lucy Powell şi de Stewart Hosie de la Partidul Naţional Scoţian, acest amendament propunea ca Marea Britanie să facă parte din Asociaţia Europeană de Schimb Liber (Efta) şi din Spaţiul Economic European (SEE). Astfel, Marea Britanie ar fi făcut parte în continuare din piaţa unică şi dintr-un acord privind controalele vamale cu UE după Brexit – Regatul Unit urma să aibă un cuvânt de spus privind viitoarele acorduri comerciale ale UE – până când se va ajunge la un nou acord ce ar garanta transportul de bunuri fără probleme şi o graniţă deschisă cu Irlanda.


După respingerea amendamentului Nick Boles și-a dat demisia din partid.

3) Amendamentul E – Un nou vot popular: respinsă cu 292 împotriva 280 pentru
Propus de laburiştii Peter Kyle şi Phil Wilson, acest amendament prevedea ca acordul Brexitului care va fi aprobat de Parlament să fie votat şi de poporul britanic înainte de ratificare. Această opţiune a obţinut cele mai multe voturi săptămâna trecută, deşi a fost respinsă cu 295 de voturi împotrivă faţă de 268 pro.

4) Amendamentul G – Revocarea Articolului 50 în cazul unui Brexit fără acord: respinsă cu 292 împotriva şi 191 pentru.
Propus de Joanna Cherry de la Partidul Naţional Scoţian şi parlamentari de la alte partide, acest amendament prevedea amânarea procesului Brexitului, iar dacă acest lucru nu este posibil, Parlamentul ar fi urmat să aleagă între un Brexit fără acord şi revocarea Articolului 50. Ar fi urmat apoi o analiză pentru a examina ce relaţie viitoare ar fi acceptabilă pentru Bruxelles şi ar avea susţinerea majorităţii în Regatul Unit.

Camera Comunelor a încercat să decidă o soluție alternativă și săptămâna trecută, miercuri, însă niciuna dintre cele opt variante nu a întrunit majoritate.

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a convocat un summit european special în 10 aprilie. O ieșire a Regatului din UE fără acord în 12 aprile “este de acum un scenariu probabil”, a afirmat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Moto: ”Generalii mei, în temeinica lor prostie, veneau și-mi spuneau: <Majestate, oamenii nu mai vor să lupte>. Iar eu în sinea mea mă gândeam: <adică nu mai vor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: