joi

18 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

7 iulie, 2014

Cancelarul german Angela Merkel a apreciat, luni, drept “grave” informaţiile privind agentul serviciilor secrete germane arestat săptămâna trecută sub acuzația că ar lucra în favoarea Statelor Unite.

Un agent BND a fost arestat, miercuri, sub acuzaţia că lucra din 2012 pentru CIA şi că ar fi predat peste 200 de documente Statelor Unite.

Potrivit presei germane, acest agent dublu ar fi avut misiunea de a strânge documente ale comisiei de anchetă parlamentară germană înfiinţată după dezvăluirile de spionaj desfăşurat de NSA.

Reacţii ale oficialilor germani


Aflată într-o vizită cu caracter economic în China, Angela Merkel a afirmat, potrivit AFP, că Berlinul cere un răspuns “rapid” din partea Washingtonului.

“Dacă informaţiile sunt exacte, este un caz grav. În opinia mea, ar fi vorba despre o contradicţie evidentă cu ceea ce eu consider o cooperare plină de încredere între agenţiile de informaţii şi parteneri”, a răspuns Angela Merkel unei întrebări adresate în cadrul unei conferinţe de presă la Beijing, organizată împreună cu premierul chinez Li Keqiang.

La rândul său, ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, a avertizat că, dacă aceste informaţii sunt exacte, cazul trebuie clarificat rapid, precizând că a cerut Washingtonului să elucideze acest dosar “cât mai repede posibil”.

Ministrul german de Interne, Thomas de Maizière, a cerut SUA să răspundă “rapid şi clar” acestor informaţii, potrivit cotidianului Bild.


Procurorul General federal a fost cel care a anunţat oficial că un german în vârstă de 31 de ani, suspectat de spionaj pentru un serviciu străin, a fost arestat miercuri.

Întrebat despre caz într-o conferinţă de presă, vineri, Steffen Seibert, un purtător de cuvânt al Guvernului german, a declarat că Angela Merkel a fost informată despre dosar.

“Guvernul german va aştepta rezultatele anchetei. Dacă este necesar să tragem concluzii, le vom trage, dar nu am ajuns încă acolo (…). Cazul este grav, acest lucru este clar”, a spus purtătorul de cuvânt.

Angela Merkel a început duminică o vizită de trei zile în China, cea de-a şaptea de la preluarea funcţiei în 2005. Ea este însoţită de o delegaţie formată din lideri economici, între care oficiali ai Siemens, Volkswagen, Airbus, Lufthansa şi Deutsche Bank.

China reprezintă pentru Germania a doua piaţă de export (în afara Uniunii Europene), după Statele Unite.

Un agent care îşi propune serviciile prin e-mail

Un oficial de rang înalt al serviciilor germane de informaţii (BND) a confirmat pentru cotidianul Frankfurter Allgemeine am Sonntag că unul dintre agenţii lor, arestat miercuri, a spionat pentru Statele Unite.

“Toate indiciile arată că el a lucrat pentru americani”, a afirmat această sursă pentru Frankfurter Allgemeine am Sonntag (FAS).

Potrivit presei, agentul german şi-ar fi propus serviciile şi pentru ruşi, intrând în contact cu Consulatul Rusiei la Munchen.

Acest colaborator al BND, în vârstă de 31 de ani, lucra pentru serviciile americane de informaţii încă de la sfârşitul lui 2012 şi ar fi sustras peste 200 de documente, potrivit publicaţiei germane.

Agentul a fost însărcinat cu furnizarea unor documente aparţinând comisiei parlamentare de anchetă înfiinţată după dezvăluirile fostului consultant al NSA Edward Snowden, potrivit aceleiaşi surse.

Agentul, scrie presa germană, angajat într-un serviciu BND însărcinat cu protejarea militarilor germani mobilizaţi în străinătate, a reuşit să transmită doar două din documentele sustrase, printre care unul despre structura generală a BND.

El ar fi contactat prin e-mail Ambasada Statelor Unite la Berlin pentru a-şi propune serviciile şi a primit, în cursul a trei întâlniri în Austria, 25.000 de euro, continuă FAS.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Scumpirea energiei electrice a fost amplificată de mecanismul formării prețurilor adoptat în UE („pay as clear”), care promovează alinierea prețurilor angro la cel mai mare cerut pe piață.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: