vineri

19 aprilie, 2024

17 ianuarie, 2016

iran
Ministrul de Externe iranian Mohammad Javad Zarif, felicitat în Parlament la întoarcerea de la Viena

Iranul a lansat duminică planul de suplimentare imediată a livrărilor de petrol cu 500.000 de barili pe zi, anunță Bloomberg.

Decizia vine la o zi după ce, sâmbătă, sancţiunilor occidentale care au afectat o lungă perioadă economia iraniană şi au limitat exporturile de ţiţei au fost ridicate, după certificarea îndeplinirii obligaţiilor pe care Teheranul şi le-a asumat în cadrului acordului în dosarul nuclear pe care l-a încheiat anul trecut cu şase mari puteri.

Majoritatea sancțiunilor impuse Iranului din cauza ambițiilor nucleare ale acestui stat au intrat în vigoare în 2006.

Planurile Teheranului și posibile efecte asupra prețurilor


Autorităţile de la Teheran intenţionează să crească exporturile cu alte 500.000 de barili pe zi în lunile care vor urma, țintind să atingă vânzări zilnice de 1,1 milioane barili de țiței.

Creşterea vânzărilor de petrol ale Iranului vor duce la accentuarea declinului preţurilor petrolului, pe o piaţă deja suprasaturată, consideră Robin Mills, analist la compania de consultanţă Qamar Energy din Dubai.

Cotaţiile petrolului Brent (Londra) şi petrolului WTI (New York) au coborât sub pragul psihologic de 30 de dolari pe baril, care nu a mai fost atins în ultimii peste 12 ani.

“Ministerul Petrolului a lansat astăzi planul de creştere a expoturilor de petrol cu 500.000 de barili pe zi, ordonând companiilor să crească producţia, iar terminatelor să fie pregătite”, a declarat duminică Amir Hossein Zamaninia, oficial în Ministerul Petrolului.


Oficialul iranian a precizat că planul va fi aplicat astfel încât impactul asupra preţurilor să fie minim.

Iranul este pe locul patru în lume în funcţie de mărimea rezervelor de petrol şi pe primul loc în privinţa rezervelor de gaze naturale.

Iranul a recăpătat acces la conturile din străinătate

Urmare a ridicării sancțiunilor internaționale, statul iranian a dobândit acces imediat la conturi din străinătate în valoare de aproximativ 100 de miliarde de dolari, care erau blocate. Oficial, guvernul a anunțat că va folosi aceste fonduri pentru reconstrucţia industriei.

UE a ridicat toate restricțiile comerciale, de transport și din domeniul asigurărilor.

SUA au suspendat sancțiunile impuse Iranului, Teheranul având acum posibilitatea să se reconecteze la sistemul bancar internațional.

ONU a ridicat sancțiunile privind vânzările de armament.

BBC afirmă că unul dintre primele contracte comerciale pe care Iranul le va încheia vizează achiziția a 114 aeronave de pasageri Airbus.

Suplimentar, cumpărătorii de petrol iranian sunt liberi să achiziţioneze orice cantitate doresc, după ce Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a constat că Iranul şi-a restrâns capacitatea de a dezvolta armament nuclear.

Eliminarea sancţiunilor deschide totodată calea unor investitori străini. De altfel, potrivit presei internaționale, reprezentanți ai companiilor Shell și Total se aflau deja de sâmbătă la Teheran.

Înainte de sancţiuni Iranul era al doilea mare producător de petrol în cadrul OPEC, dar în prezent se află pe locul al 13-lea.

Exporturile iraniene de ţiţei au scăzut în 2014 la 1,4 milioane de barili pe zi, de la 2,6 milioane de barili pe zi în 2011, înainte de intensificarea sancţiunilor occidentale, potrivit datelor publicate în iunie de Administraţia pentru Energie din SUA.

Măsurile agreeate de comun acord

Şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, a anunţat sâmbătă la Viena că sancţiunile au fost ridicate conform acordului, „după ce Iranul şi-a îndeplinit angajamentul”.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a anunţat anterior că inspectorii săi au verificat pe teren că Iranul a adoptat măsurile convenite pe plan internațional, cuprinse într-un acord încheiat cu marile puteri în iulie 2015.

În cadrul acordului, Teheranul a fost nevoit să-şi reducă numărul centrifugelor şi să dezafecteze un reactor cu apă grea de la instalaţia nucleară de lângă oraşul Arak. Ambele puteau fi folosite pentru crearea de armament nuclear.

AIEA a mai anunţat că a instalat un dispozitiv în instalaţia de la Natanz cu scopul de a monitoriza activităţile iraniene de îmbogăţire a uraniului în timp real, pentru a verifica dacă uraniul este îmbogăţit la un nivel de sub 3,67%, prevăzut în acordul încheiat cu marile puteri.

Vocile critice la adresa înțelegerii cu Iranul

Iranul a afirmat întotdeauna că programul său nuclear este paşnic, însă cei care se opun acordului – de exemplu republicanii americani – consideră că acesta este insuficient pentru a oferi asigurări că Teheranul nu va dezvolta bomba nucleară.

Opinii similare au avansat duminică și oficiali ai statului Israel.

„Astăzi (sâmbătă), ca un rezultat al acţiunilor întreprinse începând din iulie, Statele Unite, prietenii şi aliaţii noştri din Orientul Mijlociu, din întreaga lume, sunt mai în siguranţă, deoarece ameninţarea armei nucleare a fost redusă”, declara Secretarul de Stat american John Kerry.

Însă preşedintele Camerei Reprezentanţilor, republicanul Paul Ryan, a denunţat acordul, apreciind că „principalul stat care sponsorizează la nivel mondial terorismul” va folosi infuzia de bani „pentru a finanţa terorişti”.

Schimb de deținuți

Iranul i-a eliberat sâmbătă pe reporterul de la The Washington Post Jason Rezaian şi pe alţi trei deţinuţi americani de origine iraniană, în cadrul unui schimb de deţinuţi cu Statele Unite.

Jason Rezian, în vârstă de 39 de ani, a fost încarcerat în noiembrie, între alte acuzaţii, pentru spionaj.

Statele Unite au anunţat că le oferă clemenţa lor unui număr de şapte iranieni deţinuţi pentru încălcarea sancţiunilor americane.

Un al cincilea american, Matthew Trevithick, a fost de asemenea eliberat sâmbătă de Teheran.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: