luni

29 mai, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

10 noiembrie, 2014

Rusia şi China creează noi legături energetice, prin semnarea unui alt acord privind livrările de gaz rusesc Beijingului. Moscova va asigura  o cincime din nevoia de gaz a Chinei, până la sfârşitul acestui deceniu, informează Bloomberg.

Preşedinţii celor două ţări au semnat luni acordul, înaintea unui summit al Cooperării Economice Asia-Pacific, la care participă şi preşedintele american Barack Obama.

Gazprom negociază livrarea de 30 de miliarde de metri cubi de gaz anual, iar Rosneft vine 10% din unitatea din Siberia companiei de stat chineze China National Petroleum Corp.


În luna octombrie, Alexei Miller, CEO-ul Gazprom, a declarat că Gazprom este pregătit să crească semnificativ cantitatea de gaze pe care urmează să o livreze către China, aceasta putând ajunge de la 38 de miliarde de metri cubi „la 60 de miliarde de metri cubi pe an, şi chiar la 100”.

Rusia aşteaptă ca şi China să contribuie financiar şi la construcţia gazoductului care va lega vestul Siberiei de regiunea vestică a Chinei.

În luna mai, Gazprom şi CNPC au semnat un memorandum de înţelegere care prevede ca producătorul rus să livreze Chinei câte 38 de miliarde de metri cubi de gaz pe an, pentru o perioadă de 30 de ani, începând cu 2018.

Presa internaţională a estimat valoarea livrărilor prin gazoductul Power of Siberia, al cărui construcţie a fost demarată la 1 septembrie, la peste 400 de miliarde de dolari.


Cele două acorduri semnate în acest an reprezintă un sprijin diplomatic şi financiar important pentru Rusia, care se confruntă cu sancţiunile impuse de Uniunea Europeană şi Statele Unite pe fondul conflictului din estul Ucrainei.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 82 (al 19-lea, socotindu-se în sens invers) al revistei (exclusiv print) CRONICILE – Curs de Guvernare , sub titlul ”Înapoi, în improvizație”. Din cele 184 de pagini ale acestui

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: