vineri

29 martie, 2024

5 august, 2019

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat luni, la rubrica Transparență decizională, proiectul unui ordin al președintelui instituției (AICI – LINK) care modifică “Procedura privind emiterea şi comunicarea unor acte de executare pentru debitorii care înregistrează obligaţii fiscale/bugetare restante sub o anumită limită“.

Proiectul propune creșterea plafoanelor peste care ANAF va emite somaţie şi titlul executoriu asupra obligaţiilor fiscale/bugetare restante ale debitorilor.

Propunerea de creştere a plafoanelor faţă de reglementările în vigoare este următoarea:

a) în cazul debitorilor care au calitatea de mari contribuabili, plafonul cuantumului obligaţiilor fiscale/bugetare restante creşte de la 3.000 lei, existent în prezent, la 40.000 lei.


Prin această măsură se dublează numărul contribuabililor pentru care nu se înfiinţează poprirea bancară, ajung la aproximativ 100 mari contribuabili, al căror cuantum total al obligaţiilor restante înregistrate în anul 2018 a fost de 5,5 mil. lei;

b) în cazul debitorilor care au calitatea de contribuabili mijlocii, plafonul cuantumului obligaţiilor fiscale/bugetare restante creşte de la 1.500 lei, existent în prezent, la 40.000 lei.

Prin această măsură, şi pentru această categorie de contribuabili, se dublează numărul celor pentru care nu se înfiinţează poprirea bancară, ajungând la aproximativ 4.655 contribuabili  mijlocii, al căror cuantum total al obligaţiilor restante înregistrate în anul 2018 a fost de 118,9 mil. lei;

c) în cazul debitorilor care au calitatea de contribuabili mici, plafonul cuantumului obligaţiilor fiscale/bugetare restante creşte de la 500 lei, existent în prezent, la 10.000 lei.


d) în cazul debitorilor persoane fizice, plafonul cuantumului obligaţiilor fiscale/bugetare restante, creşte de la 100 lei la 2.000 lei.

Mărul otrăvit din darul Fiscului

În ciuda faptului că proiectul stabilește clar și obligativitatea ANAF de a verifica bilunar gradul de conformare fiscală al contribuabililor și de a emite somație și titlul executoriu după 180 de zile de la data la care au fost înregistrate obligaţii fiscale/bugetare restante, proiectul ”legalizează”  practica curentă de a emite somații și titluri executorii ”când se constată pericolul prescrierii dreptului de a cere executarea silită”.

În mod curent, ANAF trimite contribuabililor somații de plată chiar în preajma termenului de prescriere, cu penalități și dobânzi aferente. Odată cu creșterea plafoanelor, evident și aceste dobânzi și penalități vor crește exponențial, în situația în care contribuabilii nu sunt atentionați în intervalele stabilite de lege.

Practic, lucrurile stau așa: contribuabilul are o datorie, Fiscul nu-l somează în termenele părevăzute de lege, adresa și popririle vin după câțiva ani (de regulă 5 ani!) când se apropie termenul de prescriere. Evident, cu tot cu penalitățile aferente celor 5 ani. 

Prin această măsură, numărul contribuabili mici pentru care nu se înfiinţează poprirea bancară prin modificarea plafonului, creşte de aproximativ 2,5 ori faţă de numărul celor care încadrează în plafonul existent în prezent. Numărul celor care se încadrează în noul plafon este de aproximativ 200.000 contribuabili mici, al căror cuantum total al obligaţiilor restante înregistrate în anul 2018 a fost de 1.445,6 mil. lei;

Astfel, numărul contribuabililor persoane fizice pentru care nu se înfiinţează poprirea creşte de aproximativ 4 ori faţă de numărul celor care se încadrează în plafonul existent, aceştia înregistrând obligaţii restante la nivelul anului 2018 în valoare totală de 161,7 mil. lei.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: