miercuri

24 aprilie, 2024

7 octombrie, 2020

cerere de intrare în faliment a Complexului Energetic Hunedoara (CEH) riscă să ridice un nou obstacol în fața restructuării companiei, care se adaugă la cele legate de darea în plată a activelor acesteia în schimbul ștergerii datoriilor fiscale, respectiv de infringementul de mediu al Comisiei Europene.

Firma Remarul 16 februarie din Cluj Napoca a cerut deschiderea procedurii de faliment a CE Hunedoara (CEH) pentru o datorie de 42.000 de lei, potrivit documentelor administratorului judiciar Expert Insolvență SPRL, citate de profit.ro.

CE Hunedoara ar trebui să se dividă în două companii, potrivit planurilor guvernamentale de  salvare a capacităților de producție de energie, planuri bazate pe darea în plată a activelor în schimbul ștergerii datoriilor fiscale, conform unei legi aprobate de Parlament .

(Citiți și: „Complexul Energetic Hunedoara va fi divizat, termocentrala Mintia preluată de autoritățile locale”)


O eventuală intrare în faliment a CE hunedoara ar zădărnici planurile Ministerului Economiei și ar transforma restructurarea companiei  într-o procedură de vânzare a activelor la valoare de lichidare.

CE Hunedoara are datorii totale de circa 6 miliarde de lei, din care aproape jumătate sunt față de Administrația Fondului de Mediu, peste 1.7 miliarde de lei față de ANAF și aproape 1,4 miliarde de lei față de Hidroelectrica.

Remarul 16 Februarie (REFE) este listată pe piața alternativă AeRO a Bursei de Valori București (BVB) și este controlată de omul de afaceri Călin Mitică, prin compania Transferoviarul Marfă care deține 65.7% din acțiunile REFE.

Încă un motiv de întârziere

Administratorul judiciar al CE Hunedoara a formulat întâmpinare împotriva cererii de intrare în faliment formulate de Remarul, iar termenul de judecată a fost stabilit la data de 15.10.2020, potrivit sursei citate.


Cererea de deschidere a falimentului nu este singura cauză de amânare a procesului de divizare care ar concentra minele Lonea, Livezeni, Lupeni şi Vulcan, ca și termocentrala Paroșeni într-o companie rămasă sub controlul Ministerului Economiei și Energiei, în timp ce termocentrala Mintia ar urma să intre sub administrarea autorităților locale.

Procesul de divizare nu se desfășoară potrivit așteptărilor ministrului Economiei. Virgil Popescu, care spunea în august că se așteaptă „ca propunerea de separare să fie finalizată în august, ulterior, în septembrie, să finalizăm această problemă”, potrivit Agerpres.

Procesul de divizare este, însă, complicat de procedura de infringement declanșată de Comisia Europeană pentru nerespectarea Directivei europene privind emisiile industriale.

Comisia a dat, în iulie, un răgaz de trei luni, pentru ca două dintre grupurile energetice ale termocentralei Mintia Deva a CEH să intre în conformitate. 

Termocentrala Mintia Deva a găsit o soluție de înlocuire a cărbunelui cu un sortiment mai puțin poluant, dar  Ministerul Economiei nu a făcut demersurile necesare pentru aplicarea acesteia, potrivit declarației liderului sindicatului „Solidaritatea” de la Mintia, Cristian Iștoc, pentru cursdeguvernare.

Răgazul expiră în această lună și România riscă să ajungă la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, în această speță.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: