Umbra Rusiei ajunge până în Africa: trupe speciale trimise în Egipt pentru o posibilă intervenție în Libia - CursDeGuvernare.ro
miercuri

20 octombrie, 2021

Umbra Rusiei ajunge până în Africa: trupe speciale trimise în Egipt pentru o posibilă intervenție în Libia

14 martie, 2017

Generalul Khalifa Haftar ieșind de la o întâlnire cu ministrul de externe Sergei Lavrov, în noiembrie 2016

Rusia pare că a detașat în ultimele zile trupe speciale la o bază aeriană din vestul Egiptului, în apropierea graniței cu Libia, anunță Reuters, care citează surse convergente din SUA, Egipt și din diplomație.

Oficiali americani și diplomați afirmă că prezența trupelor ruse în Egipt ar putea face parte dintr-un scenariu mai amplu, de ajutor al Moscovei acordat comandantului militar libian Khalifa Haftar, care a suferit o înfrângere după un atac declanșat pe 3 martie de către Brigăzii de Apărare Benghazi asupra unor terminale petroliere controlate de trupele lui Haftar

Oficialii americani, care au discutat cu Reuters sub protecția anonimatului, afirmă că SUA au descoperit la aproximativ 100 de km de granița Egip-Libia, la Sidi Barrani, o concentrare de trupe și de tehnică (drone) ce par să aparțină Rusiei


Surse din securitatea egipteană au oferit Reuters și alte detalii, vorbind despre o grupă de 22 de membri a forțelor speciale ruse, însă au refuzat să discute misiunea acesteia. Sursele citate au adăugat că Rusia a mai folosit, la începutul lunii februarie, o altă bază egipteană, mai spre est, la Mersa Matruh.

Ministerul rus al Apărării a negat informațiile Reuters, la fel și Egiptul- „Nu există niciun soldat străin pe teritoriul egiptean. Este o chestiune de suveranitate”, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei egiptene, Tamer al-Rifai.

Oficialii Pentagonului nu au dorit să comenteze informația.

Surse egiptene afirmă însă că un aparat al aviației ruse a transportat în Egipt, la Marsa Matrouh, șase unități militare, după 10 zile de staționare acesta zburând spre Libia.


Mohamed Manfour, comandant al bazei aeriene din apropierea Benghazi, a dezmințit că armata libiană condusă de Haftar ar primi asistența armatei Rusiei sau a unor contractori ruși sau că ar exista în estul Libiei trupe sau baze rusești.

Semnele de întrebare legate de rolul Rusiei în nordul Africii apar într-un moment în care la Washington există serioase îngrijorări legate de intențiile Rusiei în Libia, țară bogată în petrol și care a devenit scena unor confruntări între diverse tabere rivale după revolta din 2011, susținută de NATO, împotriva liderului defunct Muammar Gaddafi, client al fostei URSS.

O sursă din interiorul serviciilor secrete americane declară că evoluțiile din zonă par să arate că Rusia depune eforturi să își recapete un nivel de influență în Libia sililar celui avut de URSS în trecut.

Sprijinul acordat comandantului militar Khalifa Haftar a generat o paralelă cu evoluțiile din Siria, acolo unde Moscova are deplin control asupra regimului Assad

”Este foarte clar că Egiptul ajută Rusia să intre în Libia, pare că pretextul folosit sunt niște exerciții militare comune ruso-egiptene!”, declară și un diplomat european.

Rusia și Egipt au anunțat în octombrie 2016, în premieră, exerciții militare comune, așa cum se derulau constant, până în 2011, exerciții comune americano-egiptene.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Izvestia scria, tot în octombrie 2016, că Rusia și Egipt discută despre deschiderea, sau despre preluarea unei baze aeriene în Egipt. Presa egipteană, citând un purtător de cuvânt al președintelui, a scris că nu va fi acordată permisiunea deschiderii unei baze militare aflate sub control străin, dar a admis că există consultări referitoare la situația din Libia.

Egiptul se teme de haosul care amenință dinspre vecinii săi din vest, în special de insfuența Statului Islamic.

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr