31 ianuarie, 2018

Calitatea aerului în Europa, 31.01.2017.

Cele nouă state membre care nu au prezentat planuri convingătoare pentru îmbunătățirea calității aerului mai au la dispoziție doar o săptămână pentru a veni cu noi măsuri de reducere a poluării, a anunțat marți Karmenu Vella, comisarul UE pentru mediu, afaceri maritime și pescuit.

În caz contrar, Comisia le va acționa în instanță, la Curtea de Justiție a UE.

Cele nouă state sunt România, Ungaria, Cehia, Germania, Spania, Franța, Italia, Slovacia și Marea Britanie.


„Nu există un nou termen limită, nu vor fi amânări. Singurul lucru care va opri comisia să meargă la Curtea de Justiție a Uniunii Europene sunt măsurile și acțiunile aplicate în țările lor”, a spus comisarul Karmenu Vella, marți, după summitul extraordinar la care au participat miniștrii de resort ai celor nouă țări.

România a fost reprezentată de un secretar de stat, chiar dacă ministrul Mediului din Cabinetul Viorica Dăncilă este tot Grațiela Leocadia Gavrilescu, deținătoarea acestui portofoliu și în Guvernul Mihai Tudose.

Gavrilescu a avertizat marți administrațiile locale care nu se încadrează în standardele europene privind calitatea aerului că vor fi obligate să returneze statului sumele ce vor fi plătite de România în cazul în care se ajunge la aplicarea unor sancțiuni.

Cele mai poluate orașe din România sunt Iaşi, Braşov şi Bucureşti, unde nivelul acceptat al particulelor mobile numite PM10 este depășit aproape în fiecare zi a anului, deși maximul acceptat este de  35 de zile pe an.


Din păcate, nivelul maxim acceptat de 50 de micrograme  este depăşit aproape zilnic în Bucureşti. Vă puteţi convinge de asta intrând pe site-ul oficial al Ministerului Mediului

Site-ul calitateaer.ro indica, de exemplu, pentru marți, ziua summitului extraordinar de la Bruxelles, o medie de 64 de micrograme pe metrul cub de aer respirat în București, comparativ cu maximul acceptat de 50 de micrograme.

Cel mai recent raport anual privind calitatea aerului al AEM relevă faptul că oamenii care trăiesc în orașele europene încă sunt expuși la niveluri ale poluării atmosferice considerate nocive de Organizația Mondială a Sănătății.

Cel mai nociv poluant, pulberi în suspensie (PM2,5), a cauzat decesul prematur a aproximativ 400 000 de europeni în 2014.

Potrivit raportului, poluarea aerului are și un impact economic considerabil, determinând creșterea costurilor medicale, reducerea productivității lucrătorilor și având efecte nefaste asupra solului, culturilor, pădurilor, lacurilor și râurilor.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: