fbpx

Analiză

Forța economiilor europene după PIB în euro – România, pe locul 13. Cum a afectat pandemia statele UE

Economia României figurează pe locul 13 în UE şi reprezintă 1,6% din economia Uniunii, conform datelor publicate de Eurostat pentru anul 2020 privitor la PIB… Mai mult

07.04.2021

Chestiunea

Revoluția fiscală propusă de SUA privind impozitul minim global pe profiturile corporațiilor găsește susținere la FMI

Propunerea SUA pentru introducerea la nivel global a unui impozit minim pe profitul companiilor a găsit susținere la Fondul Monetar Internațional (FMI). Măsura este menită… Mai mult

07.04.2021

La obiect

Cum a modificat criza bugetul familial: studiu de caz – T4 din 2020

Veniturile totale unei gospodării în T4 2020 au ajuns la 4.999 lei (+7,7% față de aceeași perioadă din anul precedent), potrivit datelor publicate de INS.… Mai mult

06.04.2021

Europa

3 luni de la debutul campaniilor de vaccinare: Țintele ratate de UE pe Trimestrul I

La trei luni de la debutul campaniilor de vaccinare împotriva coronavirus, doar cinci, respectiv 4, state membre au îndeplinit obiectivele de etapă al Comisiei Europene:… Mai mult

06.04.2021

Articol recomandat de UiPath Romania

UiPath a liberalizat accesul la educație RPA

de Victor Bratu , 3.12.2020

În rândul companiilor IT, UiPath este un promotor al ”democratizării” accesului la cunoștiințe de specialitate în domeniul tehnologiei Robotic Process Automation (RPA). Primul pas major a fost făcut în 2017, odată cu lansarea UiPath Academy, prima platformă online gratuită deschisă tuturor celor interesați să dobândească cunoștințe de RPA, și continuă cu Academic Alliance, programul de parteneriat cu universități și colegii din întreaga lume.

Programul a fost implementat cu succes și în România, acolo unde, începând cu anul universitar 2019-2020, Universitatea Babeș Bolyai din Cluj a propus studenților un curs opțional de Robotic Process Automation.

Profesorul, primul care merge ”la școală”

Cursul își propune să introducă studenții în bazele automatizării diferitelor procese de business, a diferitelor acțiuni pe care un utilizator le realizează prin intermediul calculatorului.

Camelia Chiseliță Crețu, lector universitar la Facultatea de Matematică și Informatică din cadrul UBB, este cea care predă acest curs disponibil pentru studenții anului 3, învățământ zi, toate specializările. Ea a descris pentru cursdeguvernare.ro inițiativa comună, aflată acum în al doilea an de implementare a colaborării cu UiPath.

”A fost interesant, pentru că și eu a trebuit să mă pregătesc, să intru pe platforma de e-learning pe care UiPath o pune la dispoziție, gratuit, tuturor. Și pentru mine a fost un domeniu cu totul nou, dar am început să văd perspectiva acestor roboți software, de fapt programe care ajută utilizatorii, care nu doar că ușurează munca oamenilor, ci o fac și mult mai rapid, cu o acuratețe mult superioară”, a explicat Camelia Chiseliță Crețu.

”UiPath a venit înspre noi cu programul Academic Alliance, prin intermediul căruia a oferit studenților licențe software. Pe lângă aceasta, am beneficiat și de un Educator Resource Kit, care ne-a ghidat procesul de proiectare a cursului. Am folosit toate resursele puse la dispoziție, inclusiv platforma de e-learning UiPath Academy este utilizată”, a precizat reprezentantul UBB.

“Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca se afla printre pionierii academici in RPA la nivel global, fiind prima universitate din România care a aderat la programul UiPath Academic Alliance. Am fost impresionat de deschiderea cu care doamna Chiseliță s-a îmbarcat în învățarea unei tehnologii noi. Consider că studenții UBB au foarte multe oportunități de carieră, atât în România, cât și peste hotare, pentru ca deficitul de profesioniști în RPA este din ce in ce mai mare. Apreciem foarte mult deschiderea UBB față de această tehnologie și ne bucură mult calitatea colaborării cu unul din principalele centre universitare din România.”, a precizat Vladimir Deliu, responsabilul UiPath în relația cu universitățile din Europa.

Specializare în RPA pentru ”nespecialiști”

Discuția cu reprezentantul UBB spulberă un mit: specializarea în RPA nu se adresează exclusiv celor cu pregătire specifică domeniului. ”Fiind facultate de specialitate, noi transmitem studenților acele informații care îi ajută să dezvolte roboți software, adică ne focusăm pe partea tehnică, partea de RPA developers. Studenții de la alte specializări pot fi însă îndrumați spre partea de gândire a modului în care se pot automatiza procese”.

Practic, și cei care nu au background în domeniul IT se pot specializa, de exemplu, în rolul de Business Analyst, adică responsabil cu identificarea proceselor care pot fi automatizate cu ajutorul RPA.

Iar pentru asta nu e obligatoriu să fii student: cursuri gratuite sunt disponibile pentru oricine prin intermediul UiPath Academy.

De la teorie la practică

Oficialii UBB și reprezentanții UiPath au dezvoltat organic ideea acestei colaborări. ”Am creat un nucleu care a tot crescut în timp, încercând să includem și firme IT care au departament RPA. Scopul nostru a fost ca în momentul în care venim și propunem studenților acest curs să vedem și utilitatea dincolo de cele 14 săptămâni cât ține acesta. Să vadă că există companii software care au proiecte în această direcție.

Anul trecut, de exemplu, am avut 2 firme care au venit și au propus proiecte studenților. Anul acesta numarul lor a crescut. De la an la an, interesul firmelor crește, colaborările au fost de diferite tipuri, în așa fel încât permitem studenților să se dezvolte în direcția pe care și-o doresc în cadrul domeniului RPA. Adică, la curs, prin intermediul companiilor, au fost propuse mai multe proiecte de automatizare a unor procese diverse. Studenții puteau să lucreze în echipe, de 2-3, care să automatizeze un proces sub coordonarea unui mentor al unei companii. Am gândit această colaborare la modul practic, țintită, pe chestiuni concrete”, spune Camelia Chiseliță Crețu.

Pasul decisiv: să pricepi semnificația Robotic Process Automation

Există o percepție falsă, cea potrivit căreia automatizarea proceselor va duce la dispariția locurilor de muncă. Sintagma ”Robotic Process Automation” nu are nicio legătură cu ce înțelegem în mod tradițional când ne gândim la ”roboți” și nu poate scoate din ecuație factorul uman.

Robotic Process Automation este despre umanizarea muncii, despre acuratețea datelor și despre rapiditatea cu care acestea sunt actualizate și pot fi utilizate.

”Dacă poți procesa mult mai multe documente, pe mine, ca funcționar, asta nu mă elimină din sistem, ci mă ajută, îmi oferă timp să monitorizez, să îmbunătățesc servicii, iar rolul meu nu va mai fi doar cel de executant. Odată ce utilizatorul uman realizează că are acțiuni repetitive și este dornic să folosească acest tip de aplicații, va vedea că focusul nu mai este pe realizarea acțiunii, ci asupra activităților înrudite. Poți avea activitate creativă, poți observa întreg procesul și poți verifica dacă acesta nu poate fi optimizat. Prin automatizare crești productivitatea și poți aduce valoare suplimentară. Dacă ne gândim la ce ar trebui să facă un utilizator, contează timpul economisit, dar la fel de importantă este acuratețea acțiunii, faptul că se elimină eroarea umană”, explică și Camelia Chiseliță Crețu.

Planuri ambițioase de viitor

”Ne bucurăm de colaborarea cu UiPath și intenționăm să creștem de la an la an pentru că vedem un interes din partea companiilor, nu doar ca număr, ci și ca tipuri de activități propuse studenților. Există și posibilitatea de a organiza și activități de tip Hackaton, cred că și studenții ar fi interesați… Există o diversificare a activităților în acest domeniu în care noi, mediul universitar, putem colabora cu industria IT”, spune lectorul universitar Camelia Chiseliță Crețu.

CIO UBB, lectorul universitar doctor Adrian Hurdea, are planuri încă și mai ambițioase. El își propune să creeze un centru de excelență RPA la UBB. El și-a propus inclusiv să obțină finanțare europeană – fonduri europene sau granturi norvegiene – pentru a dezvolta RPA pentru universități.

Colaborarea cu UiPath se va extinde și la nivelul universității. Universitatea Babes Bolyai va adopta automatizarea  pentru optimizarea propriilor activități administrative.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 3.12.2020

Lăsați un comentariu


Europa

Rusia limitează navigaţia în mai multe zone din jurul Crimeei

Iulian Soare

Rusia a anunțat suspendarea navigaţiei navelor militare şi oficiale străine în trei zone din Crimeea, a anunţat Ministerul Apărării rus, informează vineri AFP, potrivit Agerpres.… Mai mult

Stiri

USR și PLUS au fuzionat

Vladimir Ionescu

Fuziunea dintre USR şi PLUS a fost aprobată vineri de Curtea de Apel Bucureşti, anunță News.ro. Liderul USR Dan Barna a afirmat că este încă… Mai mult

Stiri

Aripa progresistă din Partidul Democrat îl sfidează pe Biden și propune creșterea numărului de judecători de la Curtea Supremă

Vladimir Ionescu

Sfidându-l pe Joe Biden, mai mulţi parlamentari progresişti au prezentat joi un proiect de lege pentru creşterea numărului de judecători ai Curţii Supreme, dominată de… Mai mult

Stiri

Premierul Cîțu îi cere vicepremierului Barna să explice ce a făcut ca să îndrepte neregulile semnalate de Vlad Voiculescu. Dan Barna: premierul a fost informat, a spus că va analiza

Razvan Diaconu

UPDATE. „Am fost informat ieri, 15 aprilie, de echipa de la Ministerul Sănătății că verifică posibile inadvertențe în modul de raportare a persoanelor decedate de… Mai mult

Stiri

Europarlamentarul Claudiu Manda, trimis în judecată. Acuzația DNA: și-a folosit influența pentru a obține foloase necuvenite

Vladimir Ionescu

Europarlamentarul PSD Claudiu Manda, soțul Liei Olguța Vasilescu, a fost trimis în judecată de procurorii DNA. El este acuzat de folosirea influenței, pentru că ar… Mai mult

Stiri

Raiffeisen Bank lansează Money Chat, primul podcast despre nevoile și poveștile financiare ale românilor

Vladimir Ionescu

Raiffeisen Bank lansează pe platforma Money Bistro un nou format prin care românii pot învăța să-și gestioneze finanțele. Podcastul Money Chat conține 10 povești adevarate… Mai mult

Europa

OMS: 82% dintre antibioticele autorizate recent nu mai fac față bacteriilor

Iulian Soare

Este nevoie de investiții pentru descoperirea unor antibiotice eficiente, iar pandemiei de Covid-19 oferă câteva lecții utile despre mobilizare la nivel global pentru a combate… Mai mult