Reprezentanții Consiliului UE și ai Parlamentului European (PE) au ajuns la un acord politic privind finanțarea cu 2,4 miliarde de euro, din bugetul UE, a lansării rețelei proprii de sateliți de comunicații IRIS, care va oferi conectivitate „ultra-securizată” pentru forțele armate, dar și internet pentru utilizatorii obișnuiți, potrivit unui comunicat PE.
Investiția urmează să fie completată cu o contribuție de 3,6 miliarde de euro din partea partenerilor privați. Sistemul este menit să reducă dependența de sistemele terțelor părți și urmează să acopere și Africa, ca să ofere țărilor africane o alternativă la competitorii chinezi, potrivit Reuters.
Programul este deosebit de important în ceea ce privește orbitele joase ale Pământului, care sunt din ce în ce mai ocupate de mega-constelații din țări terțe, operatorii UE confruntându-se cu provocări din cauza capitalizării intensive a unor astfel de proiecte. Prin urmare, programul de conectivitate sigură este important ca mijloc de creștere a rezistenței UE și a autonomiei sale strategice în spațiu și pe teren”, spune comunicatul PE.
Lansarea primilor sateliți ar putea începe anul viitor, iar serviciile complete cu un nivel înbalt de criptare (denumit criptografie cuantică) vor fi accesibile în 2028.
Sistemul de sateliți pentru internet urmează să includă construirea şi lansarea a până la 170 de sateliţi pe orbită joasă, între 2025 şi 2027, potrivit datelor citate de Reuters.
O parte din cele 2,4 miliarde de euro va fi veni din programul spațial al UE, Horizon Europe și din Instrumentul pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională pentru Vecinătate – Europa Globală (NDICI), precizează Parlamentul European.
Programul va fi implementat în cooperare cu Agenția Spațială Europeană și cu industria spațială europeană.
Acordul politic realizat joi urmează să fie supus aprobării Consiliului European și plenului Parlamentului European.
***