marți

16 iulie, 2024

11 martie, 2022

Liderii europeni au recunoscut vineri ”aspirațiile europene și alegerea europeană a Ucrainei” și au transmis că cererea de aderare a fost transmisă „rapid” Comisiei Europene pentru inițierea procedurilor de aderare.

Această formulă, scrie Politico, demonstrează că cererea Ucrainei nu va beneficia de tratament preferențial, așa cum a cerut președintele Volodimir Zelenski în urmă cu o săptămână.

Într-o declarație publicată emisă vineri, după mai multe ore de discuții în cadrul Consiliului European organizat în Franța, la Versailles, liderii europeni au anunțat:


„În așteptarea acestui lucru (a demarării procesului de negociere – n. red.) și fără întârziere, ne vom consolida și mai mult legăturile și ne vom aprofunda parteneriatul pentru a sprijini Ucraina să-și urmeze calea europeană. Ucraina aparține familiei noastre europene”.

Olanda, Luxemburg și Franța, argumente împotriva unei procedurii accelerate

Mai multe țări UE, în frunte cu Olanda, spun că nu există nicio modalitate de a scurta procesul de aderare, nici măcar în cazul Ucrainei, invadată de Rusia.

„Cred că am recunoscut cu toții situația extrem de dificilă în care se află Ucraina. Toată lumea este șocată”, a spus premmierul olandez Mark Rutte.

El a precizat apoi că evaluarea Comisiei „va dura timp – luni, poate ani, până să ajungă la un rezultat”. „Nu există procedură rapidă de aderare la Uniunea Europeană”, a spus el.


„Nu le putem da impresia cetăţenilor ucraineni că totul se poate produce de pe o zi pe alta”, a spus la rândul său premierul Luxemburgului, Xavier Bettel.

Președintele francez Emmanuel Macron a spus că UE trebuie să trimită un „semnal puternic” de sprijin pentru Ucraina, dar a exclus posibilitatea ca țara să adere la bloc ul comunitar în curând.

„Putem deschide astăzi o procedură de aderare la UE cu o țară aflată în război? Nu cred. Să închidem ușa și să spunem Ucrainei: „Niciodată?” Ar fi nedrept”, a spus el.

Noi promisiuni de sprijin financiar

Liderii europeni au promis însă alte forme de ajutor pentru Ucraina. Președintele Consiliului European, Charles Michel, a vorbit despre o asistență suplimentară de 500 de milioane de euro prin așa-numita Facilitate europeană pentru pace a UE, care este utilizată pentru a oferi ajutor militar Kievului.

Liderii europeni au promis, de asemenea, că vor ajuta la reconstrucția Ucrainei după război.

„Ne angajăm să oferim sprijin pentru reconstrucția unei Ucraine democratice, după ce atacul rusesc va înceta. Suntem hotărâți să creștem și mai mult presiunea asupra Rusiei și Belarusului. Am adoptat sancțiuni semnificative și rămânem pregătiți să acționăm rapid cu alte sancțiuni”, se arată în declarație.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: