Analiză

România și deficitul excesiv – ce este, ce riscăm, ce putem face

România a mai încălcat regula de deficit buget bugetar de maxim 3% din PIB în perioada de preaderare 1998 – 2001 și după aderare 2008… Mai mult

12.02.2020

Analiză

Salariul mediu net a urcat la aproape 700 de euro, productivitatea muncii industriale la -1,2%

Potrivit datelor publicate de INS, câștigul salarial mediu brut din luna decembrie 2019 a ajuns la 5.465 lei, cu 5,2% mai mare faţă de luna… Mai mult

11.02.2020

La obiect

Index necruțător la Capitalul Uman: la doar 60% din potențialul său de productivitate va ajunge, în medie, un tânăr român la maturitate

În medie, un copil născut în România, în 2017, va atinge la 18 ani doar 60% din potențialul său de productivitate, în condițiile actuale ale… Mai mult

11.02.2020

Chestiunea

Economia subterană – 21% din PIB, varianta de lucru a INS

La nu mai puțin de 21% PIB se ridică în România așa numita ”economie neobservată”. E vorba de activitățile economice care – într-un fel sau… Mai mult

10.02.2020

Cronicile

UE și Turcia – acord greu de pus în practică privind sistemul de relocare a migranților. Promisiunile părților

de Iulian Soare 18.3.2016

1Uniunea Europeană a încheiat acordul cu Ankara, în baza căruia, începând de duminică, toți refugiații și migranții care ajung în Grecia ar putea fi trimiși înapoi, peste Marea Egee, în Turcia.

Acordul rezolvă parțial chestiunea azilanților- Grecia urmează să aștepte ca UE să preia măcar o parte a zecilor de mii de refugiați sosiți în țară în primele 2 luni și jumătate ale anului 2016.
În plus, viitorii refugiați de etnie kurdă pot face apel și, foarte probabil, vor rămâne în Grecia din cauza persecuțiilor la care ar putea fi supuși în Turcia.

Ce a obținut Turcia

The Guardian prezintă, vineri, principalele puncte ale acordului convenite de președintele CE, Donald Tusk, cu premierul turc Ahmet Davutoğlu. Vestea încheierii acordului, care urmează să fie semnat formal în cursul serii, a fost dată de premierul Finlandei, Juha Sipilä, care a postat pe Twitter: ”Acordul cu Turcia a fost aprobat”.

Potrivit acordului, începând de duminică, toți migranții și toți refugiații care ajung în Grecia se pot aștepta să fie trimiși înapoi în Turcia.

În schimbul primirii refugiaților, Turcia se poate aștepta la o ”revigorare” a discuțiilor în vederea aderării la UE, cu promisiunea că o negociere politică va fi deschisă până în iulie 2016.

UE se mai angajează să grăbească operaționalizarea unui ajutor de 3 miliarde euro adresat ajutorării refugiaților sirieni din Turcia, în baza unor proiecte care se vor conveni în termen de o săptămână.

Președintele Recep Tayyip Erdoğan a pus presiune pe negociatori, în cursul dimineții de vineri fiind citat de agențiile de presă cu următoarea declarație referitoare la discuțiile purtate la Bruxelles: ”Europa dansează într-un câmp minat”.

Probleme nerezolvate

Cu toate că liniile directoare ale acordului negociat vineri fuseseră convenite de cei 28 de șefi de state și de guverne în urmă cu 10 zile, o parte dintre aceștia au lansat semnale potrivit cărora nu ar agreea toate solicitările Ankarei, în special cele referitoare la liberalizarea regimului vizelor pentru cetățenii turci.

Și Ciprul a amenințat cu blocarea oricărui plan pentru Turcia dacă acest stat nu își revizuiește relația cu statul-insulă.

În lipsa unei viziuni unitare asupra relației UE cu Turcia, soluția de compromis este că Turcia va deschide un singur capitol de negociere în vederea aderării la UE, e vorba de ”Politici bugetare”, nu cinci capitole, așa cum insista Ankara.

Un alt punct delicat: UE nu se poate angaja să respecte termenul-limită, iunie 2016, până la care să renunțe la vizele impuse cetățenilor turci pentru călătoria în Zona Schrengen. Dintre cele 73 de condiții obligatorii ridicării vizelor, Turcia îndeplinește 37.

În teorie, oricine depune o cerere de azil în Grecia va trebui să  treacă etapa unui interviu și va avea drept de apel. Practic, în cazul unor migranți de origine kurdă, acestora li se va permite să rămână în Grecia dacă demonstreze că nu poate fi trimis în Turcia.

Termenul de 20 martie de la care intră în vigoare acordul ridică mari probleme Greciei, care nu are infrastructura adecvată să asigure derularea interviurilor și a procedurii ulterioare de apel.

Chiar și UE are o problemă: statele membre nu au mai putut să trimită azilanți înapoi în Grecia, țara în care aceștia au fost înregistrați prima dată, din momentul în care o decizie judecătorească emisă în 2011 a stabilit că azilanții nu pot fi trimiși în țări în care sunt supuși unor tratamente degradante, pot avea parte de un proces inadecvat sau pot fi obiect al persecuțiilor.

Atena și autoritățile europene s-au angajat totuși să pună la punct sistemul juridic pentru azilanți în următoarele 48 de ore- sute de judecători, ofițeri de caz, translatori și grăniceri urmează să fie trimiși în insule pentru ca toate solicitările de azil să poată fi procesate în timp scurt.

Programul de relocare nu se adresează refugiaților deja înregistrați în Grecia și care așteapă să fie trimiși în Europa, în baza programului voluntar de relocare la care au aderat majoritatea statelor europene.

Acordul ar urma să mai prevadă și angajamentul UE ca pentru fiecare migrant trimis din Grecia în Turcia unul să fie trimis din Turcia spre Europa.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 18.3.2016

Lăsați un comentariu


Stiri

CSAT convocat miercuri pentru coronavirus. Klaus Iohannis: Fac apel la calm, să se respecte normele de igienă

Vladimir Ionescu

Președintele Klaus Iohannis a anunțat luni că va convoca miercuri Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT), pentru discutarea strategiei de prevenire a unei epidemii… Mai mult

Stiri

Klaus Iohannis, reacție la decizia CCR: În 2-3 zile voi anunța următorul demers, au scăzut șansele pentru anticipate

Razvan Diaconu

Președintele Klaus Iohannis a anunțat luni că va anunța ”în două-trei zile” următorul său demers în procedura de instalare a unui nou guvern. Șeful statului… Mai mult

Stiri

Pregătiri pentru Covid-19 / Ministrul Sănătății: Materialele de urgență vor sosi în martie, PSD a lăsat stocuri 0

Mariana Bechir

România nu are niciun fel de stocuri cu materiale de urgență, iar primele echipamente de protecție vor sosi la începutul lunii martie, a declarat ministrul… Mai mult

Stiri

Cum se poziționează partidele față de decizia CCR

Razvan Diaconu

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a afirmat luni că PSD nu va face nicio propunere de prim ministru la următoarelșe consultări politice care ar urma să… Mai mult

Stiri

Digi Communications câștigă mai mult în Spania decât în România la telefonia mobilă

Adrian N Ionescu

Cei peste 1,89 milioane de abonați din Spania la serviciile de telefonie mobilă ale Digi Communications N.V. (DIGI) au adus mai mulți bani decât cei… Mai mult

Stiri

CCR a admis contestația PSD, președintele trebuie să desemneze un candidat care poate forma o majoritate în Parlament

Vladimir Ionescu

Curtea Constituţională a României a stabilit, luni, că există conflict juridic între preşedinte şi Parlament privind desemnarea liderului PNL Ludovic Orban în funcţia de premier,… Mai mult

Stiri

Gazele din Marea Neagră: OMV reclamă nevoia unui „consorțiu stabil” pentru Neptun Deep

Adrian N Ionescu

„În cazul marelui nostru proiect de gaze, Guvernul român se mișcă în direcția corectă, dar avem nevoie de un consorțiu stabil”, anunță Rainer Seele (foto),… Mai mult