Chestiunea

Viitorul forței de muncă: Durata de muncă așteptată în România – sub nivelul din anul 2000

Durata de muncă în România s-a redus cu doi ani și jumătate în perioada 2000 – 2018, potrivit datelor publicate de Eurostat. Mai mult, raportul… Mai mult

30.10.2019

La obiect

Câte ore muncesc profesorii din UE și din România: Noile măsuri din educație și compensațiile pentru profesori

Profesorii cu o vechime de cel puțin 30 de ani ar putea primi la pensionare șase salarii medii brute, adică aproape 30.000 de lei, conform… Mai mult

28.10.2019

La obiect

Industria în PIB – în statele UE. Problemele de la productivitate în România

În 2018, industria și-a menținut, la limită, prima poziție între sectoarele economice ale UE din punct de vedere al valorii adăugate brute (VAB). Cu 19,1%,… Mai mult

28.10.2019

Chestiunea

Serbia a semnat cu Rusia și a aderat la Uniunea Economică Euroasiatică

Premierul sârb Ana Brnabic a semnat acordul de aderare la Uniunea Economică Euroasiatică (EEU), împreună cu omologii săi din Rusia, Armenia, Belarus, Kazakhstan și Kyrgyzstan,… Mai mult

27.10.2019

Cronicile

UE și Turcia – acord greu de pus în practică privind sistemul de relocare a migranților. Promisiunile părților

de Iulian Soare 18.3.2016

1Uniunea Europeană a încheiat acordul cu Ankara, în baza căruia, începând de duminică, toți refugiații și migranții care ajung în Grecia ar putea fi trimiși înapoi, peste Marea Egee, în Turcia.

Acordul rezolvă parțial chestiunea azilanților- Grecia urmează să aștepte ca UE să preia măcar o parte a zecilor de mii de refugiați sosiți în țară în primele 2 luni și jumătate ale anului 2016.
În plus, viitorii refugiați de etnie kurdă pot face apel și, foarte probabil, vor rămâne în Grecia din cauza persecuțiilor la care ar putea fi supuși în Turcia.

Ce a obținut Turcia

The Guardian prezintă, vineri, principalele puncte ale acordului convenite de președintele CE, Donald Tusk, cu premierul turc Ahmet Davutoğlu. Vestea încheierii acordului, care urmează să fie semnat formal în cursul serii, a fost dată de premierul Finlandei, Juha Sipilä, care a postat pe Twitter: ”Acordul cu Turcia a fost aprobat”.

Potrivit acordului, începând de duminică, toți migranții și toți refugiații care ajung în Grecia se pot aștepta să fie trimiși înapoi în Turcia.

În schimbul primirii refugiaților, Turcia se poate aștepta la o ”revigorare” a discuțiilor în vederea aderării la UE, cu promisiunea că o negociere politică va fi deschisă până în iulie 2016.

UE se mai angajează să grăbească operaționalizarea unui ajutor de 3 miliarde euro adresat ajutorării refugiaților sirieni din Turcia, în baza unor proiecte care se vor conveni în termen de o săptămână.

Președintele Recep Tayyip Erdoğan a pus presiune pe negociatori, în cursul dimineții de vineri fiind citat de agențiile de presă cu următoarea declarație referitoare la discuțiile purtate la Bruxelles: ”Europa dansează într-un câmp minat”.

Probleme nerezolvate

Cu toate că liniile directoare ale acordului negociat vineri fuseseră convenite de cei 28 de șefi de state și de guverne în urmă cu 10 zile, o parte dintre aceștia au lansat semnale potrivit cărora nu ar agreea toate solicitările Ankarei, în special cele referitoare la liberalizarea regimului vizelor pentru cetățenii turci.

Și Ciprul a amenințat cu blocarea oricărui plan pentru Turcia dacă acest stat nu își revizuiește relația cu statul-insulă.

În lipsa unei viziuni unitare asupra relației UE cu Turcia, soluția de compromis este că Turcia va deschide un singur capitol de negociere în vederea aderării la UE, e vorba de ”Politici bugetare”, nu cinci capitole, așa cum insista Ankara.

Un alt punct delicat: UE nu se poate angaja să respecte termenul-limită, iunie 2016, până la care să renunțe la vizele impuse cetățenilor turci pentru călătoria în Zona Schrengen. Dintre cele 73 de condiții obligatorii ridicării vizelor, Turcia îndeplinește 37.

În teorie, oricine depune o cerere de azil în Grecia va trebui să  treacă etapa unui interviu și va avea drept de apel. Practic, în cazul unor migranți de origine kurdă, acestora li se va permite să rămână în Grecia dacă demonstreze că nu poate fi trimis în Turcia.

Termenul de 20 martie de la care intră în vigoare acordul ridică mari probleme Greciei, care nu are infrastructura adecvată să asigure derularea interviurilor și a procedurii ulterioare de apel.

Chiar și UE are o problemă: statele membre nu au mai putut să trimită azilanți înapoi în Grecia, țara în care aceștia au fost înregistrați prima dată, din momentul în care o decizie judecătorească emisă în 2011 a stabilit că azilanții nu pot fi trimiși în țări în care sunt supuși unor tratamente degradante, pot avea parte de un proces inadecvat sau pot fi obiect al persecuțiilor.

Atena și autoritățile europene s-au angajat totuși să pună la punct sistemul juridic pentru azilanți în următoarele 48 de ore- sute de judecători, ofițeri de caz, translatori și grăniceri urmează să fie trimiși în insule pentru ca toate solicitările de azil să poată fi procesate în timp scurt.

Programul de relocare nu se adresează refugiaților deja înregistrați în Grecia și care așteapă să fie trimiși în Europa, în baza programului voluntar de relocare la care au aderat majoritatea statelor europene.

Acordul ar urma să mai prevadă și angajamentul UE ca pentru fiecare migrant trimis din Grecia în Turcia unul să fie trimis din Turcia spre Europa.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 18.3.2016

Lăsați un comentariu


Stiri

Ana Birchall și Cozmin Gușă au fost excluși din PSD

Vladimir Ionescu

CEx PSD a votat, marți seara, pentru excluderea din partid a Anei Birchall, fostul ministru al Justiției, și a lui Cozmin Gușă. Viorica Dăncilă s-a… Mai mult

Stiri

Mediul de afaceri: Supra-reglementarea, țintită de Coaliția pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării încă de lansare

Adrian N Ionescu

Echilibrul dintre libertatea economică și reglementarea economiei a fost obiectul celei dintâi dezbateri organizate de Coaliția pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării (CLCC), cu ocazia… Mai mult

Stiri

Ministrul Finanțelor confirmă observațiile cursdeguvernare.ro privind ”gaura” reală de la buget

Vladimir Ionescu

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a confirmat, marți, într-o postare pe Facebook, gaura reală a bugetului general consolidat, de 21 de miliarde de lei după primele… Mai mult

Stiri

Decizie judecătorească: PSD trebuie să facă publice sursele de finanțare a mitingului “împotriva abuzurilor”

Vladimir Ionescu

PSD este obligat de instanța Curții de Apel București să facă publice sursele de finanțare și prestatorii de servicii de la mitingul “împotriva abuzurilor” organizat… Mai mult

Stiri

Statistica sesizărilor primite de DNA – 25 în 9 luni, față de 1.513 anul trecut

Vladimir Ionescu

Scăderea evidentă a numerului de dosare investigate de DNA se explică prin prăbușirea numărului de sesizări, a explicat marți procurorul-șef interimar al instituției, Călin Nistor,… Mai mult

Stiri

Ministrul Cătălin Predoiu cere statistica dosarelor cu magistrați corupți

Vladimir Ionescu

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a solicitat Secției speciale și DNA statisticile privind numărul dosarelor de corupție în care sunt vizați magistrați, pentru a putea să-și… Mai mult

Stiri

Adina Vălean, aviz pozitiv în Comisia Juridică a Parlamentului European

Vladimir Ionescu

Comisia pentru Afaceri Juridice (Comisia JURI) a dat aviz favorabil, în ședința de marți a forului legislativ al PE, pentru Adina Vălean, propusă comisar european… Mai mult