vineri

26 aprilie, 2024

30 octombrie, 2016

ue-canadaUniunea Europeană și Canada au semnat duminică un acord de liber schimb în speranța că acesta va duce la crearea de noi locuri de muncă și va genera creștere economică pe ambele maluri ale Atlanticului.

Pe lângă beneficiile generale, semnarea acordului aduce României și Bulgariei ridicarea graduală a sistemului de vize obligatorii de călătorie, începând cu 2017. Chiar președintele Consiliului European, Donald Tusk, a salutat duminică această decizie a Canadei.

Premierul canadian Justin Trudeaux a semnat documentul împreună cu șefii principalelor instituții europene, existând astfel posibilitatea implementării provizorii a acordului începând cu 2017, moment de la care vor fi eliminate majoritatea taxelor de import.


Pentru a deveni deplin operațional, anunță Reuters, acordul trebuie ratificat de 48 de parlamente naționale sau regionale, procedura fiind estimată să se încheie în câțiva ani.

Semnatrea acordului CETA (The Comprehensive Economic and Trade Agreement) nu a fost ușoară- minoritatea valonă din Belgia, care reprezintă mai puțin de 1% din cele 508 milioane de cetățeni europeni ce vor beneficia de prevederile înțelegerii, au ridicat mult timp oboiecții legate de conținut.

”Totul e bine când se termină cu bine”, a fost remarca președintelui CE, Jean Claude Junker.

Acordul comercial încheiat între UE și Canada este perceput ca o ”avanpremieră” a unui acord similar UE-SUA, care are acronimul TTIP (Transatlantic Trade and Investment Treaty).


Comisarul european pentru Comerț, Cecilia Malmstrom, afirmă că negocierile TTIP nu sunt ”moarte”, contrar a ceea ce afirmă politicieni din Franța și din Germania,  dar că trebuie să aștepte instalarea noului președinte american, din ianuarie 2017, pentru a fi reluate.

Suporterii CETA afirmă că acest acord va genera creșterea schimburilor comerciale între UE și Canada cu 20% și va genera o creștere anuală a economiei europene în ansamblu cu 13 miliarde dolari și a economiei Canadei cu 9 miliarde dolari.

Acordul este unul important pentru Canada, care își reduce astfel dependența de piața americană. Pentru UE, este primul acord semnat cu un stat membru al G7.

Ceremonia semnării documentului a fost organizată la Bruxelles.

Principala îngrijorare la adresa CETA sau a TTIP se referă la protecția investițiilor străine. Canada și UE au afirmat că investițiile străine vor fi garantate de dreptul guvernelor de a stabili reguli, de tribunale independente și de transparență.

Potrivit acordului, vor fi eliminate aproape 99% dintre taxele de import la bunuri. Printre beneficiarii europeni se numără industri auto sau cea textilă, bunuri pe care Canada le impozitează cu 18%. Companiile europene vor putea participa la licitații în Canada până la nivel municipal- este prima oară când Canada acceptă acest lucru.

Canada va putea exporta în Europa cantități mai mari de carne de porc, vită sau grâu. Europenii au oportunitatea exporturilor de brânzeturi de calitate.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: