Uniunea Europeană se pregătește de revizuirea în scădere a numărului refugiaților sirieni cărora li se oferă posibilitatea relocării în statele membre, decizia urmând să fie consemnată în pactul care va fi încheiat cu Turcia.
Cei 28 de lideri ai statelor UE se întâlnesc joi la Bruxelles, înaintea discuțiilor de vineri cu premierul turc Ahmet Davutoğlu, când ar urma să fie convenite ultimele detalii ale planului menit să oprească valurile de refugiați și de migranți care ajung în Europa.
Mai mult de 1,1 milioane de migranți și de refugiați au ajuns în Europa în 2015, dintre aceștia 363.000 fiind sirieni care au depus solicitări de azil. Potrivit datelor Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiați, 143,634 de oameni au ajuns anul acesta în Grecia, venind din Turcia.
UE a promis să relocheze toți refugiații sirieni ajunși în Turcia, însă potrivit datelor obținute de publicația britanică The Guardian se pare că numai 72.000 de locuri sunt sigure, orice angajament suplimentar acestei cifre făcut de UE fiind practic fără acoperire.
Dintre cele 72.000 de locuri identificate de Comisie a fi disponibile refugiaților sirieni, 18.000 sunt disponibile prin intermediul schemei de ”voluntariat” aprobată în 2015.
Diferența de 54.000 de locuri ar puttea fi creeată ”în caz de necesitate”, în cadrul unei scheme separate de ”distribuire mai uniformă a solicitanților de azil”, care ar necesita însă o schimbare de legislație europeană.
În principiu, diplomații europeni ar urma să propune Turciei o așa-zisă schemă de ”unu la unu”: pentru fiecare refugiat sirian aflat în Turcia și care este relocat în alt stat membru UE un refugiat sirian ajuns în Grecia va fi trimis înapoi, peste Marea Egee.
Greu: doar 937 de refugiați relocați din 160.000
Problema pe care o sesizează publicația britanică este aceea că toate schemele de relocare a sirienilor funcționează foarte greu: în baza planului inițial de relocare a 160.000 de refugiați s-a reușit transferul a numai 937 de persoane, potrivit celor mai actualizate statistici.
Faptul că în discuție apar acum cifre actualizate indică faptul că UE încearcă să își reducă oferta făcută în special refugiaților sirieni. O variantă de text care a circulat înaintea începerii reuniunii de joi de la Bruxelles afirmă că ”prioritate la relocare o au cetățenii sirieni care nu au mai ajuns în Europa în trecut pe căi ilegale”.
Asta înseamnă în primul rând că sirienii ajunși în Grecia vor fi trimiși la coada listei de așteptare odată trimiși în Turcia.
Oficiali ai Comisiei afirmă că în acest mod vor fi descurajate rețelele de trafic de persoane, însă ONU avertizează că prin această abordare UE riscă să aducă atingere drepturilor omului.
Pe lângă alte dispute teoretice legale, printre care și cea privind statutul de ”stat sigur” acordat Turciei, există un principal pericol la posibilitatea încheierii unui acord UE-Turcia, care ar conține inclusiv reluarea discuțiilor legate de aderarea la Uniune: președintele Ciprului spune că va uza de dreptul de veto pentru a bloca orice discuție pe această temă până la momentul în care Turcia își redeschide porturile și aeroporturile traficului din și spre Cipru.
La capitolul îngrijorări, Frața are probleme referitor la liberalizarea regimului de vize, după cum UE, în ansamblu, nu a agreeat solicitarea Ankarei de dublare a ajutorului financiar, de la 3 miliarde euro cât se aprobase anul trecut, la 6 miliarde euro.
Germania rămâne în continuare un susținător al acordului de Turcia.